musicloverparadise.com

Becejski mozaik

Aktuelno

Muzsikáló Gyermekekért Alapítvány - Petőfisek Orosházán és Debrecenben

A Muzsikáló Gyermekekért Alapítvány szervezésében tartották meg március 24-én a XVIII. Tavaszi Művészeti Fesztivál Táncművészeti Minősítő Versenyt, a tánciskolák, tánccsoportok, szakmai műhelyek nemzetközi táncművészeti minősítő vetélkedőjét.

A magyarországi csoportok mellett romániai és szerbiai táncosok is megméretették magukat, a versenyen részt vett a Petőfi Sándor Magyar Kultúrkör társas- és modern tánccsoportja is. „Három korcsoportban gyermek, ifjúsági és felnőtt kategóriában tartottak versenyt. Minden produkciót a kategóriákon belül a minősítési rendszernek megfelelően értékeltek a pontozók. Nagyon jól szervezett táncverseny volt, magas szintű produkciókkal és kiváló szakmai felkészültségű bírákkal. Mi négy produkcióval vettünk részt. Bozsóki Nina Torreádor című produkciója arany, Beretka Ka-rina és Szabó Beatrix Marionett című koreográfiája ezüstminősítést kapott. Két csoportos produkcióink is volt, a Rémálom és a Külföld? című koreográfiák. Mindkettő aranyminősítést kapott, a Külföld? pedig megkapta a legjobb koreográfiának járó különdíjat is”, mondta Ricz Róbert, a tánccsoport művészeti vezetője.

Ugyanebben az időpontban Debrecenben „Gyertek lányok karikába” címmel harmadik alkalommal szervezte meg a Debreceni Művelődési Központ és a Főnix Gyermek és Ifjúsági Néptáncegyüttes az Országos Karikázó Fesztivált. Az országos fesztiválok színes forgatagában csak egyetlen táncanyag maradt ki eddig: a női táncosok önálló bemutatkozása. A Petőfi Sándor kultúrkör Szelence táncegyüttese először vett részt ezen a fesztiválon. Magyarbődi menyasszony-öltöztetést és búcsúztatót mutattak be, Kisimre Árpád koreográfiájában. „Fontos esemény ez minden nő életében, melynek megvan a maga rituáléja, szertartása. A zsűri tagjai véleményezésük, értékelésük során a karikázók rituális szerepét emelték ki, valamint azt a közösségi élményt, amit a karikázó funkciója nyújt. A táncegyüttes tagjai a karikázó nótáit magyarbődi tájnyelven dalolták, ezért külön dicséretet kaptak. Fontosnak tartották, hogy a hiteles táncanyag és viselet mellett a dalok is a leghitelesebben szólaljanak meg”, mondta Kisimre Szerda Anna, a csoport művészeti vezetője. Tizenhat táncegyüttes leánytagjai versenyeztek Debrecenben. A zsűri első díjjal tüntette ki a Szelence táncegyüttest, valamint a Veresegyházi Hagyományőrző Népi Együttest.

A becseiek 60 000 forintot nyertek.

B.M.

Rate this item
(0 votes)
back to top