Logo
Print this page

Tiltakozások bejelentve - Már a benzin is luxus

Májusban a benzin átlagára 4,8, a dízelé pedig 6,2 százalékkal drágult. A fogyasztók tömeges tiltakozásokat is bejelentettek (mára, június 8-ra). A 95-ös benzin literenkénti ára már 152,70 dinár, az eurodízelért 157,90 dinárt kell fizetni, a minőségesebb benzin és dízel ára eléri a 167 dinárt is, közölte az N1 Televízió.

A Szerbiai Kőolajipari Cégek Egyesületének elemzése azt mutatja, hogy a benzin árának alakulásában az állami illetékek aránya 55,2 százalék (azaz a 149,4 dinárból 82,44 dinár).
Az adóalapot a mértékegység alapján (ebben az esetben a liter alapján) határozzák meg, míg a jövedéki adó abszolút érték, amelyet a jövedéki adózást szabályozó törvény határoz meg. Az ólomtartalmú benzin március közepe óta 58,41 dinár, míg az ólommentes esetében 54,94 dinár. Erre az árra rakódik rá a jövedéki adó, majd ezt követően a kialakult összegre számolják ki a forgalmi adót.
A kőolajszármazékok gyártóit és importőreit áremelésre kényszeríti a termékek beszerzési árának emelkedése, ezért kényszerülnek a nagy- és kiskereskedelmi árak növelésére. Ilyen esetekben a térség számos országa korábban a jövedéki adó ideiglenes csökkentésével reagált. A szerb kormány számára a jövedéki adózásra vonatkozó törvény lehetővé teszi ennek az adónemnek a 20 százalékos csökkentését – ezt a kormány a legutóbb 2012-ben tette meg.                                      

B.M.

Rate this item
(0 votes)
Mozaik d.o.o.