Prosperitati Alapítvány - Újabb házvásárlási pályázat

  24 avgust 2018
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

A Prosperitati Alapítvány falusi házak vásárlását célzó pályázatára augusztus 10-től jelentkezhetnek házaspárok, élettársi közösségben élők, valamint kiskorú gyermekét vagy gyermekeit egyedül nevelő szülők. A pályázat célja vissza nem térítendő támogatás folyósítása falusi házak és a hozzá tartozó telek, valamint gazdasági udvar vásárlásához, a dokumentumok átadási határideje szeptember 10.

Az egyik feltétel az, hogy a háznak legyen gazdálkodásra alkalmas területe, kertje vagy udvara, s a házak vásárlását városokban továbbra sem támogatja az alapítvány, pontosan meghatározták a kataszteri községeket, ahol ingatlan vásárolható. Az urbánus közegek és az idegenforgalmi területek ilyen értelemben tiltottak. Részletes lista a Prosperitati Alapítvány oldalán található, a Falusi házak vásárlását célzó támogatások pályázati szabályzatban.

Az érdeklődők kérdéseikkel az alapítvány területi irodáihoz fordulhatnak – Óbecsén is, a Zöldfás utcában van az iroda.

A pályázat értelmében falusi háznak minősülnek a Vajdaság településeinek területén található családi lakóépületek a hozzá tartozó melléképületekkel, gazdasági udvarral és kerttel – Óbecse is ide tartozik.

A sikeres pályázók 10 ezer euró vissza nem térítendő támogatást kapnak, de az ingatlan összértéke nem haladhatja meg a 4 millió dinárt.

Nagy Zita, a Prosperitati szabadkai irodavezetője a médiának azt nyilatkozta, hogy a háztartásban élő gyermekek száma minden szempontból fontos, és pontokat visz a pályázat elbírálásának során. Viszont az, hogy házasságban vagy együtt élő párról beszélünk, akik egy lakcímen kell legyenek bejelentkezve a pályázat kiírását megelőzően, szintén pontokat visz, de ugyanúgy tud pályázni házasságban élő pár is, az együtt élő, egy lakcímen élő párok is, mint ahogy az egyedülálló szülők is.

A pályázók esetében magyar és szerb állampolgárnak kell lennie legalább az egyik házastársnak, illetve a másiknak minimum magyar állampolgárnak. Egyedülálló szülő esetében mindkét állampolgárság megléte feltétel, s most nagyobb figyelmet fognak fordítani a háztartás összes tagjának, különösen a kiskorú gyermek(ek)nek a vagyoni helyzetére, tehát nemcsak a pályázók, hanem a családban élő kiskorú gyermekek tulajdonában levő ingatlanokat is követik.

További feltétel, hogy a pályázók az elmúlt öt évben nem idegenítettek el olyan ingatlant, ahol lakhattak volna. Ahogy eddig is, a pályázók iskolai végzettsége, a háztartásban élők és a gyermekek száma is pontokat visz, akárcsak a munkatapasztalat, illetve a gazdálkodási, gazdasági tevékenység leírása és a család szociális helyzete, illetve annak a leírása. Két körben értékelik majd a pályázatokat, hozzájuk rendelik a kötött pontokat, majd a következő lépésben szakértők bevonásával a helyszínen megvizsgálják, hogy a ház megfelel-e a pályázati feltételeknek – van-e áram- és vízbekötés, szennyvízelvezetési lehetőség, fürdőszoba, lakható-e a ház. Az esetleges házfelújítási költségeket a pályázónak kell vállalnia. A szerződéskötés és a kifizetés után hat hónap alatt be kell költözni az ingatlanba, biztosítást kell rá kötni, lakcímet módosítani, és a családnak tíz évig ott kell élnie.

Ada község területén 30, Antalfalván 5, Apatinban 2, Begaszentgyörgyön 4, Csókán 10, Hódságon 1, Kevevárán 2, Kishegyesen 26, Kúlán 4, Magyarcsernyén 3, Magyarkanizsán 68, Nagybecskereken 10, Nagykikindán 1, Óbecsén 34, Pancsován 1, Szabadkán 43, Szécsányban 3, Szenttamáson 4, Temerinben 5, Topolyán 69, Törökbecsén 4, Törökkanizsán 8, Ürögön 1, Verbászon 1, Zentán 25 és Zomborban 21 házat vásároltak a kedvezményezettek az eddigi két pályázati körben. Összesen 385 család jutott saját otthonhoz a Prosperitati Alapítvány és a magyar kormány támogatásával megvalósuló gazdaságfejlesztési program keretében meghirdetett falusiház-vásárlási pályázatnak köszönhetően.

Az év elején megjelentetett pályázati eredmények szerint (az előző házvásárlási pályázat) 25 házat osztottak az Óbecse községieknek. Péterrévéről Illés Krisztina egyedülálló szülő (3,24 millió forint megítélt összeg), Tóth Endre és Tóth Terék Nóra (3,24 millió forint), Hegedűs Anikó (3,24 millió forint), Györe Decsov Emese és Györe István (3,24 millió forint), Veréb Lóránd és Veréb Laura (3,24 millió forint), Topolcsányi Henrietta és Topоlcsányi Dénes (3,24 millió forint), Dávid Ricsárd és Dávid Kornélia (3,24 millió forint), Molnár Endre és Molnár Mária (3,20 millió forint) és Pusztai Nikoletta és Pusztai Tamás (3,24 millió forint) kaptak támogatást.

Óbecséről Bruszin Igor és Bruszin Renata (3,24 millió forint), Léner Vilmos és Léner Csorba Eszter (3,24 millió forint), Csikota Klára (3,24 millió forint), Szűcs Zsolti és Szűcs Krisztina (3,24 millió forint), Simon Bonifárt Anna és Simon Endre (3,24 millió forint), Vida Karolina és Vida Gellér (3,24 millió forint), Bálind Csaba és Bálind Magyar Martina (3,24 millió forint), Butás Roland és Butás Anita (3,24 millió forint), Boarov Norbert és Boarov Dianna (3,24 millió forint), Lazendić Tanja (3,24 millió forint), Szabó Mónika (3,24 millió forint), Szalontai Árpád és Szalontai Krisztina (3,24 millió forint), Dudás Krisztina és Dudás Norbert (3,24 millió forint) vásárolhatott házat, míg Bácsföldvárról Boros Kósa Melinda (3,24 millió forint), Maráci Balázs és Maráci Eufrozina (2,7 millió forint), valamint Lovasi Latincsity Zsolt és Lovasi Latincsity Arabella (3,24 millió forint).

F.D.K.

(foto: pexels.com)

Naslovi

Popularni Članci