Za novogodišnje praznike u Bečeju: Besplatni Deda Mraz

  24 februar 2019
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

„Besplatni Deda Mraz“ je tokom decembra obradovao brojnu decu u Bečeju.

U raznim akcijama su, naime, podeljeni paketići deci iz marginalizovanih grupa, sa smetnjama u razvoju i invaliditetom i mališanima koji žive u ekstremnom siromaštvu – na taj način je deci obezbeđeno oko 400 paketića, među kojima je bilo i više od 100 paketa sa potrepštinama kao što su garderoba i proizvodi za ličnu higijenu.

Poslednji u nizu je krajem decembra bio Deda Mraz Picoderac koji je u renoviranom Domu „Slavko Simin“ podelio oko 450 paketića za decu iz tog dela grada (deo II Mesne zajednice). Dodelu paketića je petu godinu zaredom organizovalo UG „Picoder“ čiji su članovi deo novca obezbedili iz projekta koji je početkom 2018. godine finansirala lokalna samouprava na konkursu za nevladin sektor, a drugi deo je nabavljen od sponzora.

Osim malih Picoderaca, u toku decembra je u gradu u kom niz godina unazad funkcioniše i Narodna kuhinja, Deda Mraz u raznim akcijama podelio paketiće i deci iz marginalizovanih grupa. Prvo je stigao u školu „Bratstvo“, u kojoj se obrazuju deca sa smetnjama u razvoju, i podelio je deci više od 70 paketića. Akciju darovanja zajednički su organizovali lični pratioci dece sa smetnjama u razvoju i Rotarakt klub iz Novog Sada.

Potom su belobradog dočekala i deca sa smetnjama u razvoju u Dnevnom boravku Centra za socijalni rad i deca iz hraniteljskih porodica – dodeljeno je 70 poklona.
Darovana su i deca članova Društva za afirmaciju invalida „Fenix-plus“ u zgradi I Mesne zajednice u Bečeju, njih 25.

Najzad, Deda Mraz je stigao i u Centar za decu i mlade u Glavnoj ulici kako bi podelio 220 paketa za decu koja žive u uslovima ekstremnog siromaštva. Reč je o tradicionalnoj akciji koju godinama organizuju Društvo prijatelja dece, savet LPA za decu u saradnji Centrom za socijalni rad i donatorima.
Deci koja žive u teškim uslovima podeljeno je 110 slatkih paketića i 110 paketa u kojima su potrepštine za ličnu higijenu i garderoba. Slatkiše su obezbedili građanska grupa iz Nemačke i Ekumenska crkva, a poklone sa garderobom i proizvodima za ličnu higijenu su prikupljala i deca u akciji „Deca deci“ u toku Dečje nedelje.

Bečejci su prikupljali donacije i za decu sa Kosova, naime, Udruženje Srba Kosova i Metohije „Gračanica“ iz Bečeja saopštilo je da je obezbedilo oko 130 paketića za tu decu.
Na teritoriji opštine Bečej na aktivnoj evidenciji Centra za socijalni rad, reč je o onima koji primaju nekakvu pomoć, broj dece do 17 godina starosti 2015. godine bio je 1.595 – podatak je iz važećeg Lokalnog plana akcije za decu opštine Bečej.

B.M.

Naslovi

Popularni Članci