Zbog nepoštovanja Odluke o parkiranju: Prekršajna prijava protiv Komunalca

  29 januar 2010
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Niko ne spori da je došlo vreme da plaćamo za parkiranje, međutim, građani s pravom očekuju da svoje automobile parkiraju na uređenim parking mestima odgovarajuće dužine i širine, da ta mesta ne budu na trotoaru, da budu očišćena i održavana, da nad automobilima koji su parkirani na „zvaničnom“ parkingu ne visi poluodlomljena grana koja, ako padne, može da ošteti vozila, a i da ugrozi ljudske živote.

To su u Bečeju, očigledno, velika i nerealna očekivanja.
Čak i građanima koji nisu saobraćajni stručnjaci jasno je da brojna parking mesta u Bečeju nisu odgovarajuće širine i dužine, a održavanje, uređenje, opremanje i obeležavanje izgrađenih javnih parkirališta je posao Javnog preduzeća Komunalac, dok saobraćajno-tehničku dokumentaciju obeležavanja javnih parkirališta trebalo je, dakako blagovremeno, pre uvođenja naplate parkiranja, da izradi Javno preduzeće Stankom.
Nadzor nad poštovanjem opštinske Odluke u parkiranju obavlja Odeljenje za urbanizam, građevinarstvo, komunalne poslove i zaštitu životne sredine lokalne samouprave.
Marija Šagi, načelnica Odeljenja, na pitanje da li je u skladu sa propisima da parking mesta budu ucrtana i na trotoaru (kod prodavnice Borova u centru grada) odgovorila je da je rešenjem o određivanju javnih parkirališta i naknada za parkiranje na teritoriji opštine Bečej, donetog na 70. sednici Opštinskog veća opštine Bečej dana 2. oktobra 2009. godine u članu 2 utvrđena centralna zona kao zona javnih parkirališta i u tački 6 označena je Novosadska ulica broj 2, naspram Komercijalne banke. Ona je rekla i da će po njenim saznanjima ta parking mesta biti predviđena za osobe sa posebnim potrebama.
Marija Šagi je rekla da je krajem prošle nedelje podneta prekršajna prijava Prekršajnom sudu protiv nadležnih u Komunalcu, jer parking mesta nisu bila očišćena od snega (to je protivno čl. 34, st. 1, tč. 1 i st. 2 Odluke o parkiranju).
Pored toga, načelnica Odeljenja za urbanizam, odgovarajući na pitanje novinara o tome da li je potrebno navesti na tablama za parkiranje da je maksimalno zadržavanje na parkingu 3 sata, rekla je da je obaveza Komunalca da na javnom parkiralištu na vidnom mestu istakne obaveštenje koje između ostalog sadrži i vremensko ograničenje korišćenja parkirališta (član 14, stav 3 Odluke o parkiranju u naseljenom mestu Bečej; Službeni list opštine Bečej br. 10/09), jer u suprotnom vrši prekršaj iz čl. 34 st. 1 tč. 2 i st. 2. Odluke o parkiranju.
Naplata parkiranja obavlja se i na parkingu ispred sportskog centra, mada se radi o javnoj  ustanovi i mada Odluka o parkiranju u čl. 3 st. 2 „govori“ da se javnim parkiralištem ne smatra površina za parkiranje motornih i drugih vozila koje pripada određenom objektu (preduzeću, ustanovi). Šagi je rekla da je u ovom slučaju postupak ponovnog utvrđivanja pravno relevantnih činjenica u toku.
Ukoliko se u navedenim slučajevima ustanovi da je reč o kršenju odredaba Odluke o parkiranju, očekuje se da će protiv nadležnih u Komunalcu biti pokrenuti još neki prekršajni postupci.

K.D.F.

Naslovi

Popularni Članci