Sindikalci traže smenu direktorke Komunalca: Gubici i nezakonit rad preduzeća?

  24 jun 2011
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

U utorak je Upravni odbor Javnog preduzeća Komunalac uputio zahtev Skupštini opštine Bečej za razrešenje direktorke firme Eržebet Feher, rekao je, na konferenciji za novinare u sredu, predstavnik radnika u Upravnom odboru Komunalca Zoltan Feješ, koji je i predsednik sindikalne organizacije u preduzeću.

Toj odluci je, objasnio je Feješ, prethodio zahtev predstavnika radnika u Upravnom odboru (Feješ i Nandor Kohajda) za pokretanje postupka za razrešenje direktorke Komunalca Eržebet Feher, koji je ostalim članovima rukovodećeg organa firme upućen 27. maja.

Molba i mobing

Feješ je krajem maja uputio molbu i predsedniku opštine Peteru Kneziju, u kojoj ga obaveštava o, kako navodi, nameri direktora Komunalca da raskine ugovor o radu sa kontrolorkom parkiranja, koja je primljena u radni odnos na određeno vreme (na šest meseci), te tvrdi da se u ovom slučaju radi o mobingu, „pošto je direktorka izjavila da će te iste mere primeniti i prema svim ostalim radnicima na određeno vreme, pošto nema dovoljno sredstava“. U pismu upućenom Kneziju piše da se po mišljenju sindikata radi o zastrašivanju radnika.
Knezi je odgovorio Feješu da probleme iz poslovanja preduzeća treba rešavati unutar firme ukoliko je to moguće, i da je za te poslove zadužena direktorica, koja izvršava poslovnu strategiju Upravnog odbora, a sindikat koji štiti radnike, treba da ukaže na probleme koji se tiču zaposlenih. Knezi ipak konstatuje da navedeni primer ima drugačiji karakter, jer je kontrolorka parkinga primljena na rad na određeno vreme. Predsednik opštine se osvrnuo i na zakonsko uređenje oblasti zapošljavanja radnika na određeno vreme, kao i na besparicu koja utiče na rad i javnih preduzeća. Konstatovao je i da ukoliko se unutar preduzeća ne reši problem, o njemu će odlučivati osnivač Komunalca, lokalna samouprava.

Razlozi za smenu direktora, po zahtevu upućenom Upravnom odboru, su teško finansijsko stanje u preduzeću, neredovna isplata plata i poslovanje sa gubitkom, „kome je najvećim delom doprinela sama direktorka lošom organizacijom i nestručnim rukovođenjem“, rast dugova prema dobavljačima, što prouzrokuje teškoće u poslovanju, „samovolja u donošenju odluka koje se tiču svih zaposlenih, bez ikakve konsultacije sa Upravnim odborom i osnivačem, naročito izražen arogantan i potcenjivački stav prema većini zaposlenih, a sve na štetu preduzeća“, „zastrašivanje radnika“ koji rade na određeno vreme da im se neće produžiti ugovor o radu. U zahtevu upućenom Upravnom odboru navodi se i da „postoji osnovana sumnja o nezakonitom radu delova preduzeća, gde su neposredni rukovodioci isključeni iz procesa odlučivanja obzirom da je direktorka preuzela na sebe i niži nivo rukovođenja, a da pri tome nije sankcionisala očigledne prestupe na koje joj je ukazivano“, korišćenje imovine preduzeća (službeni auto) u privatne svrhe bez saglasnosti organa upravljanja i nepoštovanje i neizvršavanje odluka Upravnog odbora.
Kako Feješ tvrdi, ti problemi postoje u firmi već duže vreme, i bez obzira na upozorenje predstavnika sindikata, niko ništa nije preduzeo, te su problemi kulminirali u 2011. godini.
Nije, međutim, jasno zašto su sindikalci i članovi Upravnog odbora koji su sazvali konferenciju za novinare, čekali „kulminaciju problema“ da obaveste javnost. S druge strane, na konferenciji za novinare nisu pruženi konkretni dokazi za veoma ozbiljne optužbe.
Do zaključenja ovog broja Mozaika nisu se oglasili ostali članovi, ni predsednik Upravnog odbora, kao ni direktorka Komunalca.
Sada se čeka odluka Skupštine opštine o smeni direktorke Komunalca.

Redakcija Mozaika

 

Naslovi

Popularni Članci