Kažnjavanje građana: Zabranjeno parkiranje ispred kuća

  18 jun 2010
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Građanin Bečeja Karolj Karolji kažnjen je u Prekršajnom sudu, jer je ispred svoje kuće, na zelenoj površini, a ne na kolskom prilazu, parkirao svoj automobil. Kako je rekao, komunalni redari iz opštine su ga upozorili da skloni auto sa travnjaka i rekli su da u tom slučaju protiv njega neće biti podneta prekršajna prijava.

To je i učinio, međutim, prijava je podneta i nedavno je u Prekršajnom sudu osuđen na novčanu kaznu od 3.000 dinara.
U jednom od prethodnih brojeva Bečejskog mozaika pisali smo o tome da po opštinskoj odluci građani nemaju pravo da ispred svojih kuća parkiraju svoje automobile, osim na kolskom prilazu. Opštinskom odlukom nije predviđena životna situacija u kojoj jedna porodica ima više automobila, a samo jedan kolski prilaz, pa tako nije jasno da li će građani biti kažnjeni ukoliko imaju 2 ili 3 automobila, koje, je li, moraju negde da parkiraju. Nije jasno da li u tom slučaju treba da izgrade nekoliko kolskih prilaza ili nekoliko kuća.
U Bečeju nije Karolj Karolji jedini građanin koji je parkirao/ parkira svoj automobil/e ispred svoje kuće na tzv. zelenoj površini, ali ne postoji podatak o tome koliko njih je kažnjeno.
S druge strane, ukoliko je travnjak ispred kuća u nadležnosti lokalne samouprave, a jeste, bilo bi lepo da predstavnici opštine sami sade travu i kose „svoj“ travnjak.
Sada će situacija biti još komplikovanija, jer je u januaru ove godine Vlada Srbije donela uredbu o konverziji prava korišćenja građevinskog zemljišta u pravo svojine. Po toj uredbi građani koji su vlasnici kuća, stanova itd, katastru nepokretnosti mogu da predaju zahtev za pretvaranje prava korišćenja u pravo svojine nad gradskim građevinskim zemljištem. To bi, valjda, značilo da će oni postati vlasnici i zemljišta ispred svojih kuća (travnjak), a logična je pretpostavka da će u tom slučaju moći na svom travnjaku bez kažnjavanja da parkiraju svoje automobile. Nažalost, nismo mogli da potvrdimo ispravnost ove teorije, jer je načelnica opštinskog Odeljenja za urbanizam i komunalne poslove ove nedelje bila na službenom putu.

K.D.F.

Naslovi

Popularni Članci