Najava ministra za lokalnu upravu: Od marta trajni izvodi iz matičnih knjiga

  26 februar 2010
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Izgleda da su državni činovnici konačno „pomilovali“ građane i odustali od toga da uzimaju od njih novac na svakom koraku.

Ministar za državnu upravu i lokalnu samoupravu Milan Marković 17. februara je najavio da od 1. marta građani neće morati na svakih šest meseci da plaćaju nove izvode iz matičnih knjiga rođenih, venčanih i umrlih ukoliko im je to potrebno za obavljanje nekog posla. To je sasvim logično, jer svi smo se samo jednom rodili i umrli…
Doduše, ovo nije prvi put da Marković obećava trajne izvode. Naime, u maju prošle godine rekao je da će građani Srbije od septembra te godine dobijati izvode iz matičnih knjiga rođenih sa neograničenim rokom trajanja, ali se to nije desilo.
Valjda će sada biti drugačije.

Registar građana

Izdavanje izvoda sa neograničenim rokom važenja je prva faza primene Zakona o matičnim knjigama, a sledi uspostavljanje registra građana, odnosno elektronske baze podataka o svim građanima. To će omogućiti da građani dobiju izvod iz matične knjige u bilo kom mestu u Srbiji.

Marković je rekao da će novi izvodi sadržati više nivoa zaštite, a štampaće ih Zavod za izradu novčanica, neće se naći u slobodnoj prodaji, jer samo jedinice lokalne samouprave mogu da ih naruče. Svaki dokument će imati posebnu numeraciju i jedinstveni broj, pa se neće desiti da postoje dva dokumenta sa istim brojem. Vidljive zaštite novih obrazaca čine gijoš ram (duboka štampa), zin šift (četiri vida zaštite u okviru jednog elementa), nevidljiva boja koju otkriva UV svetlo i kinegram (posebna zaštita ličnih dokumenata). Tu su i tonska gijoš podloga (ofset štampa), zatim mikro tekst - koji se ne može kopirati, grb obrađen modulacijom linija i numeracija koja je vidljiva samo pod UV svetlom.
Ministar za državnu upravu i lokalnu samoupravu predstavio je i novine u obrascima za opštine koje u upotrebi osim srpskog imaju i druge jezike, u kojima će biti izdavani izvodi na čijoj poleđini će svi podaci biti ispisani i na jeziku manjina. Ime i prezime će se upisati ćiriličnim pismom na srpskom jeziku, a potom i na jeziku manjina.
Ministar je rekao da će građani nove izvode morati da pribave samo ukoliko dođe do nekih izmena, poput promene bračnog stanja, a da u međuvremenu mogu da fotokopiraju nekoliko primeraka, da ih overe i da obavljaju poslove za koje im dokumenti i trebaju.
Izrada dokumenta je 29 dinara skuplja nego ranije, ali to neće uticati na promenu cene izvoda, rekao je Marković i objasnio da se prilikom izdavanja izvoda iz matičnih knjiga plaćaju dve takse.
Sve opštine u kojima je bilo drugačije naplate moraće da vrate cene na iznos koji je propisan, rekao je ministar.
U opštini Bečej za izvode iz matičnih knjiga rođenih i umrlih sada se naplaćuje po 400 dinara.                   

K.D.F.


Naslovi

Popularni Članci