Dečja nedelja u Bečeju: Kaleidoskop igre, humanosti, ekološke svesti, senzibilizacije

  13 oktobar 2017
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Godišnja kampanja za prava dece i za poboljšanje uslova života najmlađih članova društva započeta je prvog dana Dečje nedelje, 2. oktobra.

U Bečeju je nedelja namenjena mališanima – čije je obeležavanje započeto devedesetih godina prošlog veka, a u danas poznatoj formi od ulaska u novi milenijum – naslovljena „Gradimo mostove među generacijama – Za radost svakog deteta“ započela 2. oktobra oko 10 časova, kada je zamenica predsednika opštine Dalila Dujaković nakon konferencije za novinare izgovorila da „sada svečano otvaram Dečju nedelju“, a tada je već novi bečejski trg izgledao kao kaleidoskop, jer su deca iz predškolske ustanove oslikavala trg i na taj način prenosila svoje želje odraslima. Njima se pridružio predsednik opštine Dragan Tošić, koji je iz velike šarene kutije delio deci slatkiše, a zauzvrat je od svake grupe dobio ogrlicu ukrašenu dečjim crtežima.

Međutim, pre otvaranja Dečje nedelje su u ime mnogobrojnih organizatora manifestacije, Međusektorskog saveta za implementaciju Lokalnog plana akcije za decu, Društva prijatelja dece opštine Bečej, lokalne samouprave i brojnih nevladinih organizacija, škola, predškolske ustanove, lokalnih ustanova, predsednica Društva prijatelja dece opštine Bečej Izabela Šormaz, koordinatorke manifestacije Tatjana Mitić i Dunja Šormaz, zamenica predsednika opštine Dalila Dujaković i član Opštinskog veća Čaba Štefaniga govorili o problemima dece, najveći od svih je siromaštvo, predstavili ciljeve Dečje nedelje, a najvažniji su među njima svakako poboljšanje položaja dece i stvaranje uslova u kojima se dečja prava mogu razviti, važnost saradnje svih nadležnih institucija u cilju poboljšanja njihovih života, ali i promovisanje učešća dece u donošenju odluka, na šta ona svakako, i pre svih, imaju pravo.

Izabela Šormaz je istakla da Dečju nedelju većina poistovećuje sa igrom, ali uloga ove manifestacije i godišnje kampanje je upravo poboljšanje života dece. U tom cilju je bečejska nedelja posvećena i humanitarnim aktivnostima, recimo, 2. oktobra je predsednik opštine u saradnji sa Centrom za socijalni rad donirao pakete potrepština za domaćinstvo, igračke i školski pribor trima ekstremno siromašnim porodicama sa teritorije opštine, a tada je započeta i humanitarna akcija „Deca deci“ u okviru koje su mališani prikupljali igračke, školski pribor i garderobu za decu koja imaju manje od njih.

Saopšteno je i da će sav prihod prikupljen u toku Dečje nedelje biti namenjen za lečenje Bečejke Viktorije Kajčić (6 godina).

Novinarima je rečeno da je Bečej jedan o malobrojnih gradova u kom je Lokalni plan akcije za decu opstao i živi godinama, najnoviji plan je usvojen ovog leta, međutim, uprkos realizaciji plana, i u Bečeju ima još mnogo problema. Naime, prema raspoloživim podacima, na teritoriji opštine Bečej živi 1.800 siromašne dece, 97 mališana ne pohađa obavezno predškolsko i osnovnoškolsko obrazovanje, a 151 njih ne ide u srednju školu. Najteža je situacija u Bačkom Petrovom Selu, Bačkom Gradištu i u III Mesnoj zajednici u Bečeju.

Važni ciljevi u Bečeju su, osim prioriteta, smanjenja siromaštva, zapošljavanje roditelja sa više dece i smanjenje stope napuštanja osnovnoškolskog obrazovanja.

Predsednica Društva prijatelja dece je izrazila nadu da će lokalna samouprava uskoro da ima zaštitnika prava deteta, kao i da će država da donese zakon o zaštiti prava dece.

Kada deca „diriguju“ predsedniku opštine

Najpre je dvojezična grupa predškolaca vaspitačica Marije Menel i Svetlane Džigurski Marić obišla gradsku kuću i održala „sastanak“ sa predsednikom opštine na kom su ga deca ispitivala o tome šta, koliko i u čijem interesu radi. Predškolci su predali Tošiću i poklon, zajednički crtež dečjeg igrališta, uz napomenu da su oslikali igralište koje bi lokalna samouprava trebalo da im izgradi. Predsednik opštine im je uzvratio malim darom, deca su dobila blokčiće i olovke.

Nakon predškolaca opštinu su posetili i srednjoškolci.

U cilju senzibilisanja najmlađih za probleme onih koji su donekle drugačiji ili na drugačiji način zadovoljavaju svoje potrebe od većine,  deca su posetila Školu za osnovno i srednje obrazovanje dece sa smetnjama u razvoju „Bratstvo“, gde su igrala senzorne igre i igre spretnosti, organizovan je i „Čudesni svet bajki“ u ogranku Narodne biblioteke u Radičeviću, dan otvorenih vrata u Dnevnom boravku dece sa smetnjama u razvoju…

I drndanje, i drvo, i Dunđerski

Saznali su srednjoškolci u toku Dečje nedelje i zanimljivosti iz života Bogdana Dunđerskog, mali i veliki poslastičari su se zabavljali  u Ekonomsko-trgovinskoj školi, muzicirali na manifestaciji „Muzika je sve što drnda“ u fiskulturnoj sali Osnovne škole „Sever Đurkić“, mogli su da posete Dečji dispanzer, ali i da pogledaju predstavu  „Pipi Duga Čarapa“ Dečjeg dramskog studija Gradskog pozorišta.

Bio je tu i turnir u PES-u u organizaciji Tehničke škole, ekološki dan u Goranskom parku, 3D  interaktivni origami kamp u Bačkom Gradištu, deca i mladi su imali priliku da posete Spomen kuću „Tan“, da se igraju frizera u Tehničkoj školi, da pogledaju  lutkarsku predstavu na mađarskom jeziku „Janči bohoc“, da kuvaju, da posete Vatrogasnu jedinicu, da se bave naukom, jogom...

Folklor nije zaobišao Dečju nedelju: Članovi „Đida“ su u fiskulturnoj sali centralnog objekta dečjeg vrtića nastupili pred decom, a potom su ih i učili kako se igra kolo.
I ove godine je u organizaciji „Ekobečeja“, Pokreta Gorana u saradnji sa Streličarskim klubom i izviđačima održana akcija „Drvo generacije“, kada su prvaci posadili sadnice u Goranskom parku, ali su za decu pripremljeni i zabavni edukativni sadržaji.

Likovni konkurs

Na likovni konkurs PU „Labud Pejović“ prijavljeno je 150 umetničkih dela o tome šta predškolsku, osnovnoškolsku i srednjoškolsku decu raduje, a „nadležni“ iz dečjeg vrtića su likovnim priborom nagradili najuspelija dela.

U grupi predškolaca najbolje su bile grupe „Žabice“ i „Bubamare“, njih su sledila odeljenja „Guliver“ i „Vrapčići“, a bronzanu „medalju“ su dobili „Mačići“.

Među nižim razredima osnovnih škola najtrofejniji su bili đaci škole „Sever Đurkić“: prvu nagradu je dobio razred I/2, drugu II/1 i treću I/1, a u grupi viših razreda sve nagrade su dodeljene školi „Šamu Mihalj“ iz Bačkog Petrovog Sela: prva odeljenjima VII/3, VII/4, VIII/2, VIII/3, druga razredima VI/2 i VI/3, a treću su zaslužili V/2 i V/3.

Dodeljene su i dve posebne nagrade: deci iz ŠOSO „Bratstvo i „Voćkicama“ iz jaslica.

Pozorišni maraton najmlađih

Petog oktobra je na Dečjem pozorišnom maratonu u Gradskom pozorištu prikazano šest komada, jedan iz PU „Labud Pejović“, a ostali iz škola „Zdravko Gložanski“ „Petefi Šandor“, „Šamu Mihalj“, Dnevnog boravka za decu sa smetnjama u razvoju, a „bonus“ je bila gost predstava iz Novog Kneževca.

Građanka po meri dece je Izabela Šormaz

Poslednjeg dana Dečje nedelje, 6. oktobra, zbog kiše je završna manifestacija nedelje održana u hali sportskog centra umesto na gradskom trgu, a tu je bilo svega, od dečjeg vašara, kreativnih štandova raznih organizacija, omladinskih grupa, udruženja i ustanova,  „Jesenje revije“, streličarstva, pravljenja zmajeva, fiskulture, malog zoološkog vrta, koncerta hora „Bubamara“…

Tada je dodeljena i lenta građaninu po meri dece, ove godine predsednici Društva prijatelja dece Izabeli Šormaz, koja je rekla da joj mnogo znači priznanje, tim pre što ove godine proslavlja 30 godina pedagoškog radnog iskustva, a istovremeno je i 10 godina na čelu Međusektorskog saveta za implementaciju LPA za decu. „Mislim da smo u tom periodu imali mnogo pozitivnih promena, ali i teških trenutaka. Svi oni koji se u današnje vreme bave ljudskim pravima i pravima dece, imaju mnogo pozitivnih iskustava, ali se suočavaju i sa svakodnevnim problemima, jer na tom putu ima mnogih prepreka“, kazala je Šormaz.

U toku Dečje nedelje je za bolesnu devojčicu Viktoriju Kajčić prikupljeno oko 50.000 dinara, a potrepštine za decu, donirane u akciji „Deca deci“ će radna grupa za smanjenje siromaštva  na čelu sa Marijom Lučev i Sanjom Biro deliti tokom godine po potrebi prema spisku najsiromašnije dece na teritoriji opštine.

R.M.

Naslovi

Popularni Članci