Čitalačka tribina: Parking na trotoaru

  22 januar 2010
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

U prošlom broju Vašeg cenjenog lista objavili ste na strani četiri dva veoma zanimljiva teksta koji govore o parkiranju u našem gradu.

Ti tekstovi su me podstakli da iznesem svoje viđenje problema parkiranja. Fokusiraću se na ulicu Braće Tan koja prolazi pored Doma zdravlja.
Kao profesionalni vozač uočio sam niz propusta. Prvi propust: znak obaveštenja stoji na levoj, a treba da bude na desnoj strani kolovoza. Drugi propust: po mom mišljenju ne može deo parking prostora da obuhvata i slivnik pored puta, jer na taj način postoji mogućnost da kod nižih kola dođe do oštećenja donjeg dela automobila. Pošto JP Komunalac ne snosi odgovornost za eventualne štete, popravka pada na teret vlasnika automobila. Veoma mudra odluka Komunalca!
Treći propust: svakog jutra smo svedoci velikih gužvi u Domu zdravlja. Mnogi građani su primorani da zbog narušenog zdravlja potraže pomoć lekara. Većina njih do Doma zdravlja dolazi svojim automobilom. Kao lepo vaspitani ljudi, oni svog „ljubimca“ uredno parkiraju na prostor koji su osmislili  idejni tvorci parkirališta. Tada nastaje problem. U takvoj situaciji skoro je nemoguće da između dva uredno parkirana automobila dođe do mimoilaženja drugih vozila. Ne daj Bože da se dogodi tragedija u okolini sportskog centra. Kako bi vozila hitne pomoći došla da ukažu preko potrebnu pomoć? Da li mislite da će ići preko ulice Miloša Crnjanskog (bivša JNA) ili kraćom putanjom? Normalno - kraćom. Kad tamo dva automobila su se zaglavila. „Normalno“, krivci za još veću tragediju biće lekari Doma zdravlja, a ne „odgovorni“ ljudi koji su osmislili ovaj parking.
Zbog svega navedenog smatram da ovu ulicu treba izuzeti iz parking prostora.
Zahvaljujući svojoj profesiji obišao sam velik broj evropskih država. Ni u jednoj nisam video obeleženi parking prostor na trotoaru kao u centru grada u Novosadskoj ulici kod  Procredit banke. Ovaj „izum“ treba da zaštitimo u Zavodu za patente i da pokušamo da prodamo Evropskoj uniji. Možda ćemo zaraditi koji dinar.

B. Zoltan

Naslovi

Popularni Članci