Odštampajte ovu stranicu

Proslava Božića pravoslavnih vernika: Paljenje badnjaka

  15 januar 2010
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Pravoslavni vernici u Srbiji su trodnevno praznovanje Božića, posvećeno najradosnijem događaju za hrišćanstvo, rođenju Boga-čoveka, započeli tradicionalnim paljenjem badnjaka.

U Bečeju je svetom liturgijom, osvećenjem i paljenjem badnjaka u porti hrama Svetog Velikomučenika Georgija, 6. januara počela proslava. Uprkos kiši i lošem vremenu, obredu koji je predvodio bečejski arhijerejski namesnik Dejan Stanojev, prisustvovao je veliki broj vernika, među kojima su bili i predstavnici lokalne vlasti Dušan Jovanović, predsednik Skupštine opštine i Budislav Medurić, zamenik predsednika opštine.
Nakon paljenja badnjaka, kojim se najavljuje rođenje Hrista sledila je božićna poruka mira, koju je, kako je rekao otac Stanojev, Hristos nosio u sebi, „da vlada ljubav, sloga i mir kako na nebesima, tako i na zemlji među ljudima“, a nakon toga vernicima su podeljeni rukohvati slame i grančice badnjaka, a potom i kuvano vino. U ponoć je služenjem prazničnog jutrenja objavljeno rođenje Hrista i početak božićnog slavlja.
Nova godina
Nakon dočeka Nove godine po gregorijanskom kalendaru ove nedelje, 14. januara po gregorijanskom kalendaru, je dočekana i Nova godina po julijanskom kalendaru.
Prvi januar po julijanskom kalendaru je poznat kao Vasiljevdan, a naziva se još i mali Božić ili srpska Nova godina. U svim hramovima Srpske pravoslavne crkve se služi ponoćna liturgija Svetog Vasilija Velikog, a običaj je i da se mesi kolač vasilica. Ovim praznikom se završavaju božićne svetkovine.
Svetom liturgijom 1. januara (14. januara po gregorijanskom kalendaru) se obeležava dan Obrezanja Isusa Hrista, koji je prema Svetom pismu, preuzeo na sebe grehe ljudskog roda, a čin obrezanja predstavlja očišćenje od praroditeljskog greha.
Inače, ranijih godina je po lokalima bilo organizovanih dočeka Nove godine i po julijanskom kalendaru, međutim, ove godine to nije bio slučaj. Samo je u pojedinim lokalima bilo organizovano slavlje otvorenog tipa.

LJ.M.