Odštampajte ovu stranicu

JP Komunalac: Počela naplata parkiranja

  08 januar 2010
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Naplata parkiranja motornih vozila u centru Bečeja počela je u ponedeljak. Parkiranje se plaća na 433 mesta u Glavnoj (od Trga oslobođenja do ulice Zoltana Čuke) i Zelenoj ulici (od hotela „Bela lađa“ do ulice Petefi Šandora), u ulicama Braće Tan i Gerberovoj (od Pogače do Miloša Crnjanskog), u delu Novosadske i Uroša Predića (od trga do Zelene ulice) i u delu ulice Danila Kiša (parking kod PIK-ove direkcije).

Cena započetog časa je 25 dinara uz maksimalno tri sata zadržavanja na jednom mestu. Parkiranje može da se plati slanjem SMS poruke na broj 8521 ili kupovinom „satnih“ karata u trafikama u centru grada. Parking se plaća radnim danima od 7 do 19 časova i subotom od 7 do 12 sati. Naplatu parkiranja i kontrolu obavlja JP Komunalac. Kazna za neplaćanje parkiranja (doplatna karta) iznosi 800 dinara.
Iako je lokalni parlament odluku o naplati parkiranja usvojio još sredinom leta, u Komunalcu su sve „poradili“ krajem godine. Tek 28. decembra direktorka Komunalca Eržebet Feher je na konferenciji za novinare objavila datum početka naplate, pa se očekuje da će deo građana biti „neobavešten“ o tome da se plaća parkiranje, bez obzira na to što su postavljeni saobraćajni znaci sa informacionim tablama.
„Nismo mogli ranije da obavestimo građane, jer smo tek prošle nedelje završili sve tehničke stvari sa provajderom i JKP ’Parking servis’ iz Novog Sada. Mislim da će naplaćivanje parkiranja urediti velike gužve u centru grada i da neće biti parkiranja na mestima koja za to nisu određena. Od 25 dinara po pet posto ide provajderu i JKP ’Parking servisu’, 18 procenata otpada na PDV, a ostatak će se sliti u kasu Komunalca“, rekla je Eržebet Feher.
Na pitanje za šta će se prikupljeni novac koristiti, ona je odgovorila da će biti upotrebljen za „održavanje parking mesta, platu tri radnika koji će obavljati naplatu i kontrolu, njihovu tehničku opremljenost i poboljšanje celog sistema. Sa JKP ’Parking servis’ ćemo potpisati ugovor u kome ćemo dogovoriti periodiku dolaska ’pauk’ vozila u Bečej koje će uklanjati nepropisno parkirana vozila i ona kod kojih se utvrdi da vlasnik nije platio parkiranje“.
Tokom oktobra radnici Komunalca i firme „Soboslikar“ označili su parking mesta u centru, ali nisu sva mesta „ofarbana“ po propisima (u Zelenoj ulici ima mesta koja su kraća i uža od propisanog), a „zaboravljeno“ je i označavanje parkirališta za vozila osoba sa invaliditetom. Feher je odgovorila na pitanje kada će ove greške biti otklonjene: „Tokom janura će biti dogovoreno sa ’Parking servisom’ da nam ustupi malu mašinu za obeležavanje i pojedina parking mesta ćemo ofarbati u žuto.

Mesečne i godišnje karte

Komunalac je predvideo i paušalnu prodaju karata, kao i mesečnu i godišnju pretplatu za parkiranje.
Paušalno plaćanje parking mesta za jedan mesec iznosi 1.500, a za godinu dana 15.000 dinara. Bečejci koji stanuju u ulicama u kojima je uspostavljen sistem naplate, moći će da plate parkiranje po nižim cenama, za mesec dana 150, a za godinu 1.500 dinara.
Pravna lica i preduzetnici čije se firme nalaze u zoni naplate parkiranja mogu da plate mesečnu naknadu 600, a godišnju 6.000 dinara.
Međutim, i pored plaćanja parkinga, ne postoji mogućnost rezervacije parking mesta.
Osobe sa invaliditetom za parkiranje svojih vozila neće plaćati naknadu, potrebno je samo da na vetrobranskom staklu imaju nalepnicu koju izdaje Komunalac.
Mesečne i godišnje karte mogu se kupiti u Komunalcu u Lovačkoj ulici broj 5 (bivša ulica Šamu Mihalja).

Za to naravno moramo sačekati da asfalt bude suv. Što se tiče mesta za parkiranje koja su manja od propisanih, pozvaćemo stručnjake iz ’Parking servisa’ da reše problem, a mogli bi postaviti i držače za bicikle“.
Na opasku da obeležavanje parking mesta nije urađeno samo novcem iz budžeta, već je deo radova „pokrila“ bečejska firma „Soboslikar“ (donacija od oko 70.000 dinara) i da to niko iz Komunalca nije naglasio, Feher je rekla „da je sve organizovala opština i meni nisu rekli ništa“.
Iako nije sve urađeno i pripremljeno kako treba, Bečej se, barem po nečemu, izjednačio sa velikim gradovima u Srbiji.
Počela je naplata parkiranja.

S.M.