Čitalačka tribina: Činjenice o pošti

  11 decembar 2009
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Tendenciozna polemika preko novina ne donosi dobro, niti rešava probleme. Pokušao sam zato da iznesem samo činjenice, koje su mi poznate kao dugogodišnjem radniku PTT Bečej.

Vaša izjava u Bečejskom mozaiku (sa naslovom „Samo jedna osoba zna jezik sredine“) gospođo Olić, ne podudara se u svemu sa stanjem u stvarnosti. Problem PTT Bečej prisutan je petnaest godina, poklapa se sa vladavinom „klana Antić i njenih prijatelja iz OFIS sobe“. Broj zaposlenih, dakle konkretnih izvršilaca poslova je dovoljan za efikasan rad. Ljubaznost zaposlenih, koliko znam, je na visokom nivou. Međutim, organizacija rada za vreme uplata i isplata nije dobra. Najveći obim posla je od 10. do 25. u mesecu i potrebno je, kada se vrše isplate socijale i dečjih dodataka, da imate odvojen šalter za tu svrhu.
Što se tiče prijema radnika u pošti u Bečeju, iako je Beograd nadležan za to ko će biti zaposlen, stvarna praksa je pokazala drugo. O tome je odlučivala Vesna Antić na osnovu ličnih i prijateljskih veza. Bilo je tu i nepotizma. Upravo zato, nije primljen nijedan radnik mađarske nacionalnosti za petnaest godina, jedino što je Ibolja Uri stigla po potrebi službe iz Temerina. Poslednji radnik mađarske nacionalnosti je primljen pre 20-25 godina (Ibolja Džigurski). Naravno, nije bio ispoštovan Zakon o ravnopravnosti oba jezika koji su u službenoj upotrebi, kao ni pravo na odgovarajuću zastupljenost lica mađarske nacionalnosti u javnim službama što je u korpusu ljudskih i građanskih prava. Problemi će se pojačati i već su umnoženi zatvaranjem banaka u Bačkom Petrovom Selu i Bačkom Gradištu, pa će se teret i broj usluga prebaciti na poštu.
Nadam se da ćete, kao mlada upravnica, uspeti sve to da rešite, ali je izvesno da se problemi koji su se umnožavali godinama ne mogu otkloniti preko noći. Čarobni štapić ne postoji.
Unapred hvala, gospođo Olić, na vremenu koje biste mogli odvojiti za čitanje ovog članka. U njega je stao jedan ljudski i radni vek.

Branislav Popov

Više iz ove kategorije « Čitalačka tribina: Kako?

Naslovi

Popularni Članci