Prekovremeni rad u opštini 2017. godine: Za 13.226 sati prekovremenog rada 4,1 milion dinara

  24 februar 2019
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Opštinska uprava Bečej je na ime prekovremenog rada u 2017. godini isplatila 4,14 miliona dinara za ukupno 13.226 sati rada, piše u izveštaju o reviziji pravilnosti poslovanja opštine Bečej za 2017. godinu u delu koji se odnosi na preuzimanje obaveza iznad odobrenih aproprijacija, sprovođenje postupaka javnih nabavki i rashode za zaposlene Državne revizorske institucije koji je objavljen 26. decembra 2018. godine.

Revizori su utvrdili „da zahtevi za odobrenje prekovremenog rada koje zaposleni upućuju načelniku Opštinske uprave ne sadrže datum, da nisu usaglašeni datumi na molbi za isplatu vrednosti sata i rešenja kojim se odobrava isplata, da izveštaj o izvršenom prekovremenom radu ne sadrži datum i evidenciju o prisutnosti u prilogu“, piše u izveštaju i dodaje se da je „jedan deo zaposlenih lica u toku radne nedelje koristio godišnji odmor, a prekovremeno radio za dane vikenda. Kod jednog dela zaposlenih lica razlikuje se Evidencija o prisutnosti na poslu iz elektronske evidencije i Evidencija o prisutnosti iz Izveštaja o izvršenom prekovremenom radu“.

Državna revizorska institucija je uvidom u pojedinačna rešenja utvrdila da su 53 zaposlena imala prekovremeni rad u trajanju od 34 do 113 sati mesečno, odnosno duže od osam časova nedeljno.
Zaposleni nisu dostavljali izveštaje o izvršenom poslu, a reviziji nije pružen dokaz da je prekovremeni rad obavljan u slučaju više sile, iznenadnog povećanja obima posla i u drugim slučajevima kada je neophodno da se u određenom roku završi posao koji nije planiran. Opštinska uprava je u toku 2017. godine izvršila obračun i isplatu prekovremenog rada u visini od 26% osnovice za obračun plate.

DRI je utvrdila sledeće nepravilnosti: Opštinska uprava Bečej je u toku 2017. godine preuzela obavezu i izvršila obračun i isplatu dodatka na platu po osnovu prekovremenog rada u iznosu od 4.145.580 dinara, bez dokaza da je prekovremeni rad obavljan u slučaju više sile, iznenadnog povećanja obima posla i u drugim slučajevima kada je neophodno da se u određenom roku završi posao koji nije planiran, kao i bez dostavljenog izveštaja o izvršenom poslu, što nije u skladu sa članom 53. stav 1. Zakona o radu i članom 56. stav 4. Zakona o budžetskom sistemu.

Prekovremeni rad na mesečnom nivou u trajanju od 34-113 sati su imala 53 zaposlena lica u 2017. godini, pri čemu je prekovremeni rad trajao duže od osam časova nedeljno, što nije u skladu sa članom 53. stav 2. Zakona o radu.
DRI preporučuje odgovornim licima Opštinske uprave Bečej da obračun i isplatu prekovremenog rada vrše u skladu sa odredbama Zakona o radu.

B.M.

Naslovi

Popularni Članci