Sremski Karlovci: Laboratorija društvenih inovacija za mir

  24 maj 2019
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

U radu prve Laboratorije društvenih inovacija za mir u Vojvodini održane u Sremskim Karlovcima u drugoj polovini februara, uz 30 učesnika iz javnog, civilnog i privatnog sektora bilo je i troje iz Bečeja, među kojima i direktorka PU „Labud Pejović“ Tatjana Mitić.

Učesnici Laboratorije za mir imali su priliku da uče o društvenim inovacijama, a da bi podržala mir, društvena inovacija trebalo bi da bude dostupna, otvorena za komunikaciju, nediskriminatorna, bez predrasuda, da poštuje različitosti, bude jednostavna i fleksibilna za korišćenje, da stvara osećaj zadovoljstva, poštuje običaje i tradiciju različitih kultura...

Učesnici seminara su radili u nekoliko grupa, a cilj je bio međusektorsko povezivanje, odgovor na izazove iz oblasti mira, interkulturalnosti i ljudskih prava, kao i osmišljavanje ideja i aktivnosti iz pomenutih oblasti.

„Poslednjeg dana obuke polaznici su kreirali video svojih projekata, potencijalnih društvenih inovacija za mir u Vojvodini i prikazali jedni drugima. Razišli su se sa idejom da svako u svojoj sredini proba analizirati probleme, kao i postojeća rešenja, te da od njih lansiraju društvenu inovaciju. Ono što je ova obuka donela učesnicima osim upoznavanja sa temom društvenih inovacija, jesu nova poznanstva, dragoceni kontakti, kao i jačanje kompetencija iz oblasti mira, interkulturalnosti i ljudskih prava i unapređenje međusektorske saradnje kako u lokalu, tako i šire“, rekla je Tatjana Mitić.

Ona je dodala da će stečeno znanje iskoristi za aktivnosti u Bečeju, kao i u predškolskoj ustanovi, gde se deceniju i po neguje interkulturalnost i na taj način što postoje dvojezične grupe dece, gde istovremeno rade na srpskom i na mađarskom jeziku.

Organizatori Prve laboratorije društvenih inovacija za mir u AP Vojvodini bili su Centar za kulturu i obrazovanje Sonta, BalkanIdea Novi Sad i konsultantska agencija „Infiniti” iz Sombora.

B.M.

Naslovi

Popularni Članci