Ima - nema Šustranovog šetališta

  27 decembar 2013
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Kad ovih godina idete na Tisu obično kažete - idem na Tiski kej ili na Šetalište kraj Tise. Mali je broj Bečejaca, strance da ne pominjemo, koji znaju da je od sredine 2010. godine betonska staza na nasipu, od pristupa iz Ulice Jug Bogdanove pa do pristupa iz pravca Halas čarde, Šetalište proslavljenog bečejskog dirigenta i kompozitora Milenka Šustrana. Odluku o tome donela je nadležna Komisija za imenovanje ulica i trgova Skupštine opštine - 3. marta 2011. je inicijativu za obeležavanje Šetališta, pokrenutu od Odbora za očuvanje umetničkog dela Milenka Šustrana, prihvatilo i Opštinsko veće - ali ona ni do danas nije sprovedena. Odnosno Šetalište nije obeleženo, a ni sama opštinska administracija ne koristi taj naziv u javnim komunikacijama.

Kada smo u maju 2011. godine, postavili spomen ploču ovom umetniku na zgradu Muzičke škole i uz pomoć Opštine izdali knjigu o Milenku i Horu kojim je dirigovao, mi iz Odbora koji je za taj zadatak formiran, hteli smo da u program uvrstimo i obeležavanje Šustranovog šetališta. Nije moglo, jer nije bilo izrađeno rešenje kako da se to uradi.
Posle završetka svečanosti u Muzičkoj školi i u Gradskom pozorištu, naši odbornici su, da bi pomogli Opštinskoj upravi, pribavili i rešenje i predračun za postavljanje kamenog obeležja na tri pozicije na Šetalištu. Umesto postavljanja zamoljeni smo da pričekamo proleće 2012. godine, ali su onda stigli izbori. Nakon izbora podsetili smo pismom predsednika Skupštine opštine Petera Knezija da postavljanje obeležja još nije urađeno, a on nam odgovorio, takođe pismeno, da je naše pismo prosledio Opštinskom veću. Posle toga je usledio muk, koji i danas traje.
U međuvremenu smo, da sve ne bi otišlo u zaborav, ponovo tražili kopiju rešenja i novi predračun za postavljanje obeležja i dostavili nadležnim službama, jer je ono iz 2011. godini negde u Opštinskoj upravi izgubljeno. Jedino još nismo pokušali sa prikupljanjem priloga za troškove postavljanja bar jednog obeležja na Šetalištu ( u novom predračunu to je, za tri obeležja, tri puta po 21.700 dinara), ali ni to nam neće biti teško, ako već Opštinska uprava neće ili ne može da sprovede sopstvene odluke.

U ime Odbora,Tihomir Brankov

Naslovi

Popularni Članci