Predlog za razmišljanje i akciju

  13 decembar 2013
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Bečejska pijaca je najznačajnija institucija u gradu jer okuplja najviše ljudi. U prošlosti, najveći gradovi u Evropi nastajali su na mestima gde se obavljala trgovina koja je pokretala i sve ostale delatnosti.

Iako je naša kupovna moć sada mala, i sve manja, na pijaci se svake subote okupi mnogo sveta – što prodavaca, što kupaca, što iz Bečeja, što iz okoline. Pijaca je dobra, ali mogla bi da bude i bolja. Beton je izlomljen, po lošem vremenu su bare vode a leti nema zaklona od sunca. Poseban problem je parking i tada okolne ulice budu zakrčene nepropisno parkiranim automobilima. Mesto za pijacu je sasvim dobro. U zapadnoevropskim gradovima pijace su najčešće u običnim ulicama i trgovina, traje do 12 časova a onda prođe ekipa čistača i posle toga nastavlja se redovan život.
Pored naše pijace imamo nekadašnji mlin koji verovatno nikada više neće raditi a on leži na prilično velikom placu. Industrijsko nasleđe, kao istorijsku, tehničku i kulturnu vrednost, treba čuvati ali i prilagođavati savremenim potrebama. U drugim zemljama se bivše fabrike, skladišta i željezničke stanice pretvaraju u kulturne centre, hotele, restorane pa i stanove. Ukoliko bi se novokomponovano preduzeće „Potisje“ – „Tisza Part“ premestilo iz centra grada, gde mu nije mesto, na periferiju, oslobodilo bi se mesto za odgovarajuću namenu. Zgrada mlina bi se mogla adaptirati za zatvorenu pijacu gde bi bili smešteni prodavci mlečnih i mesnih proizvoda, meda, proizvoda zdrave hrane, voća, odevnih predmeta itd. Na okolni prostor, i iz jedne i druge ulice, mogli bi premestiti ostale prodavce (na tom placu iz ulice Svetozara Markovića ima nekih kuća koje će pasti same od sebe). Deo sadašnje pijace iskoristio bi se za parking i uveo bi se red u okolne ulice. Vremenom, ceo taj prostor, sam po sebi, dobio bi i druge namene i moglo bi to da postane interesantno i korisno mesto u najužem centru grada. Naravno, za to su potrebne investicije ali potrebno je imati ideju i nastojati da se ona realizuje pa će se jednom i ostvariti. Da ne prođemo kao sa nemačko-bečejsko-ađanskim mostom.

V.R. građanin ovdašnji

Naslovi

Popularni Članci