Opljačkan salaš

  31 decembar 2010
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

U noći između 9. i 10. decembra 2010. godine nepoznata lica su provalila na gornji salaš br. 92 koji se nalazi negde na šestom kilometru od Bečeja, između Topolskog i Iđoškog puta.

Prilikom provale obili su sva vrata na oba objekta, ispreturali sve stvari i ukrali jednu motornu testeru za drvo marke „Stil“, jednu sekiru, dvogled i još neke sitnice. Takođe su posekli 28 stabala bagrema starih oko 50 godina debljine od 15 do 50 cm. Posečena stabla su odneli, a granje od krošnji ostavili. Prilikom obaranja stabala izlomili su kapiju, ogradu, voćke i vinovu lozu koja se nalazi u špaliru.
Drva i ostale ukradene stvari odnesene su konjskom zapregom, o čemu svedoče tragovi konjskih kopita, kao i tragovi guma od špeditera. O ovom nemilom događaju obaveštena je poljska služba koja je odmah izašla na lice mesta.
Takođe, obaveštena je i policija iz Bečeja koja je izvršila uviđaj i napravila zvanični izveštaj o nastaloj šteti.
Napominjem da je pomenuti salaš star više od 120 godina. Na salašu su živeli do smrti naši roditelji Ivan i Desanka Hadnađev. Nakon njihove smrti mi, njihova deca Miodrag, Slobodan i Milan preuzeli smo brigu o salašu.
Želeli smo da sačuvamo jedan od poslednjih autentičnih salaša u Bečeju. Sadili smo voće, povrće, cveće, vinovu lozu i uzgajali pčele.
Redovno smo krečili salaš i kosili travu da bi što lepše izgledao nama, našoj deci i unucima. Želeli smo da se mlađi naraštaj upozna sa načinom nekadašnjeg života na salašu.
Izgleda da je naš trud uzaludan, jer svake godine nađe se neko da obija i uništava našu dedovinu.
Pre dve godine obijen je salaš, razvaljena su sva vrata i odnesen kazan za pečenje rakije. Kradljivci su uhvaćeni, a kazna koja im je izrečena glasi „vaspitna mera – pojačan nadzor od strane organa starateljstva“.
Prošle godine takođe je obijen salaš i tom prilikom ukraden je šator za kampovanje, tranzistorski prijemnik i još neke sitnice.
Postavlja se pitanje: kako sačuvati svoju imovinu? Kako organi zaduženi za očuvanje imovine i lica nemaju moći da spreče ili pohvataju počinioce ovih i sličnih krivičnih dela?

U ime oštećenih Slobodan Hadnađev

Naslovi

Popularni Članci