Nova sezona Gradskog pozorišta: Za početak slike Save Stojkova

  22 oktobar 2010
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Omladinski dramski studio Gradskog pozorišta Bečej je u okviru projekta „Turneja po gradovima Vojvodine“ odobrenog od Pokrajinskog sekretarijata za sport i omladinu, 15. oktobra gostovao u Staroj Pazovi sa predstavom „Gavrilo“, saopšteno je u ponedeljak na konferenciji za novinare u Kreativnom centru Gradskog pozorišta.

Prema rečima koordinatorke Kreativnog centra Gradskog pozorišta Mirjane Kuzmanović Kolundžić, gostovanje Omladinskog dramskog studija iz Bečeja je realizovano u saradnji sa Kancelarijom za mlade iz Stare Pazove, a predstava je naišla na dobar odziv i prijem publike, pretežno mladih kojima je ona i namenjena. Ona je rekla da postoje pozivi i iz drugih gradova Vojvodine za prikazivanje „Gavrila“, međutim, zbog fakultetskih i školskih obaveza mladih koji učestvuju u predstavi igranje komada je nešto otežano, pa su za sada dalja gostovanje neizvesna.
Novinarima je predstavljen i program pozorišta za predstojeću sezonu. Posle dužeg vremena, 15. novembra sa početkom u 19.30 časova, u Bečeju će gostovati predstava na mađarskom jeziku, u pitanju je komedija „Ulog“ u režiji Lilijane Ivanović u izvođenju amaterskog pozorišta „Madač sinhaz“ iz Zrenjanina.
Što se tiče Narodnog pozorišta „Toša Jovanović“ iz Zrenjanina, sa kojim je u martu potpisan protokol o međusobnoj saradnji, u četvrtak će biti prikazana predstava „Ručni rad“ koja je, kako je rekao Goran Crnojački, umetnički rukovodilac programa na srpskom jeziku, jedna od kvalitetnijh i najdugovečnijih predstava koje se igraju na daskama zrenjaninskog pozorišta. Međutim, kako je rečeno, nastavak saradnje bečejskog i zrenjaninskog pozorišta doveden je u pitanje, pre svega zbog finansijskih problema zrenjaninskog pozorišta.
„Nadam se da ćemo pronaći način da nastavimo ovu saradnju, a ako to ne bude moguće, pokušaćemo da nađemo neki drugi modalitet pa da Bečejci i dalje imaju kvalitetne i dobre pozorišne predstave kao što su ove iz Zrenjanina“, rekao je Crnojački.

Upis u školu glume

U toku je i upis novih polaznika u školu glume (uzrast od 1. do 4. razreda osnovne škole), u dečji dramski studio (uzrast od 5. do 8. razreda) i u dramski studio mladih (srednjoškolci i studenti). Upis traje do 1. novembra, a zainteresovani mogu da dođu u Kreativni centar u toku prepodneva ili da se jave starijim članovima u školama.

On je najavio i Međunarodni festival scenskog stvaralaštva mladih ili drugi deo Majskih igara za mlade krajem novembra, u okviru kojeg bi trebalo da se prikaže šest ili sedam predstava dramskih studija iz Srbije i zemalja iz okruženja. Realizaciju ovog dela majskog festivala je podržalo Ministarstvo kulture sa 100.000 dinara.

Program Gradskog pozorišta

22. oktobar, 21 čas (pozorišni klub): Karaoke žurka Gradskog hora. Ulaz slobodan.

23. oktobar, 22 časa (pozorišni klub): Koncert grupe „Fingerbang“.

Gabrijela Sel, umetnički rukovodilac galerijske delatnosti, za početak novembra najavila je izložbu slika Save Stojkova, reč je o seriji slika, 35 vojvođanskih pejzaža (ulja na platnu), koje se trenutno nalaze na turneji po Vojvodini.
Za početak novembra planiran je i nastavak serijala humanitarnih koncerata „Klavir za 100 dinara“. Podsetimo, do sada je prikupljeno 90.000 dinara za kupovinu klavira za Gradsko pozorište.
Najavljen je i godišnji koncert Gradskog hora u decembru mesecu, a prijem novih članova u hor je konstantno otvoren.

LJ.M. 

Naslovi

Popularni Članci