Pravo i u pravu

  13 avgust 2010
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Poštovani predsedniče školskog odbora OŠ „Zdravko Gložanski“, moram da vam odgovorim na vaše reagovanje pod naslovom „Nasilja nije bilo“, objavljenom u prošlom broju Bečejskog mozaika zbog, kako ste naveli, „konfuznog, haotičnog i nejasnog izveštavanja vašeg novinara o događanjima u školi ’Zdravko Gložanski’“.

Prvo moram da istaknem da sam se iznenadio nakon prvog čitanja vašeg teksta, jer mi ni tada, a ni sada nije bilo potpuno jasno, na šta i zašto reagujete i kritikujete rad naše novinarke kada nijednom rečju niste naveli šta je konkretan problem i šta je eventualno netačno u onom što je objavljenom u našim novinama.
S obzirom na tu činjenicu, nije postojala naša obaveza da reagovanje objavimo, ali poštujući vaše pravo na izražavanje različitosti mišljenja i slobodu govora, objavili smo ga u rubrici „Čitalačka tribina“.
Međutim, imati pravo ne znači i biti u pravu.
Podsetiću vas da je posao novinara da prikuplja informacije koje proverava iz nekoliko izvora i plasira ih čitaocima u određenoj novinarskoj formi, pri tom vodeći računa da sagleda problem iz nekoliko aspekata-strana i da se ne svrsta ni na jednu.
Upravo je to učinila novinarka našeg lista, što ste i vi primetili.
Međutim, to ne znači da novinar ne može da izvodi zaključke i donosi vrednosne sudove. Naprotiv.
Ali to može da učini tek kada poseduje dovoljno proverenih i tačnih informacija-činjenica, što nije bilo tako u ovom slučaju. S obzirom na okolnosti i delikatnost teme (radi se o maloletnim osobama) novinarka je profesionalno postupila iako ste vi izneli ocenu da „Vaš novinar piše na način kao da se plaši da jasno i glasno napiše činjenice“, što je pomalo čudno jer ste upravo vi nakon uvoda u vašem tekstu izneli nekoliko informacija koje su trebale biti rečene, a nisu, na konferenciji za novinare, koje bi pomogle da se problem još više osvetli i pojasni.
Normalno, i to je vaše pravo, ali to opet ne znači da ste u pravu.
Što se tiče primedbe da „Vašem novinaru je ’interesantno’ da se obaveštenje o smeni i ponovnom postavljenju nalazi na sajtu Demokratske stranke Bečej“, ne vidim ništa sporno.
Da li je možda navedena informacija netačna?

Vladan Filipčev, glavni i odgovorni urednik Bečejskog mozaika

Naslovi

Popularni Članci