Čitalačka tribina: Naša Pogača 2

  28 april 2017
Ocenite ovaj članak
(5 glasova)

Radovi na popločavanju Pogače se privode kraju pa se neke nelogičnosti i greške sada bolje vide na terenu.

Kao rođeni Bečejac i čovek koji je profesiоnalno vezan sa estetiku, ne mogu još jednom da ne reagujem putem štampe a sve u dobroj želji, bez namere da nekog lično uvredim. Uostalom, trg je namenjen svim građanima i oni imaju pravo da daju svoju ocenu.

Pored primedbi izrečenih u prethodnom članku objavljenom u 720. broju Bečejskog mozaika 3. februara ove godine, kako na detalje projekta, tako i na izvođenje radova, potrebno je prokomentarisati i rešenje zelenih površina ispred zgrade Zadužbine baronice Jović koje je veoma čudno. Tu se nalazi osam zemljanih terena predviđenih za sadnju zelenila. U svakom slučaju, zelenilo, listopadno ili zimzeleno i cveće, je neophodno na trgu. Te površine su raspoređene bez ikakve zakonomernosti: nejednake veličine, nejednakih međusobnih razmaka i nejednakih oblika. Središnji deo zgrade Zadužbine, sa svojim dekorativnim pročeljem, ovim alejama će biti zatvoren. Trebalo je ostaviti prolaz direktno do vrata, bez obzira na to što se ona u proteklih tridesetak godina ne upotrebljavaju. Ne u funkcionalnom smislu jer prolaz između aleja postoji, nego u vizuelnom smislu. Takođe, i ugao ovih nesavršenih pravougaonika je zakošen u odnosu na trasu koja se iz pravca Tehničke škole pruža direktno na stubove opštinske zgrade. Razlog je potpuno neobjašnjiv jer su obe zgrade u istoj liniji. To se jasno vidi na osnovu prve male trapezaste površine. Povrh svega, tu se nalazi jedna uska, dugačka zemljana površina, takođe nepravilnog oblika, a pod uglom od 90 stepeni u odnosu na ove pravougaonike. Ona dopunjuje haotičnu sliku jer je cela ta grupa zelenih površina ispred Zadužbine prilično konfuzna.

Pošto je sadnja zelenila ostavljena za jesen, bez obzira na postojeći projekat, treba još jednom promisliti šta će se i kako zasaditi da zelenilo ne bi zaklonilo zgrade kao što se na crtežima vidi i kakvo je bilo prethodno stanje. Mnogobrojni naši rasadnici nude širok izbor interesantnih dekorativnih sadnica drveća. A dva stubasta hrasta na uglu kod robne kuće su nepotrebno sačuvana i neće se uklopiti sa ostalim zelenilom. Sem toga, i kvare vizuru prema zgradi Zadužbine nekim budućim fotografima, lokalnim ili turistima. Takođe, trebalo bi i zameniti tuje ispred Tehničke škole nekim drvećem nižeg rasta.

Ostaje i glavna primedba da je nivo trga nepotrebno podignut za 10-15 centimetara u odnosu na okolne ulice a zatim se još od oboda uspinje ka centralnom delu.

Iako najveći deo Bečejaca podržava rekonstrukciju Pogače, ima nagoveštaja da će mnogi biti razočarani krajnjim rezultatom.

Vojin Reljin

Naslovi

Popularni Članci