Čitalačka tribina: Seoba kamiona – nastavak problema

  07 maj 2010
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Osetio sam potrebu da Vam napišem nekoliko reči kada sam pročitao tekst u poslednjem broju „Bečejskog mozaika“, a tiče se saobraćaja u ulici Tančić Mihalja.
Dakle, kako se kaže - dok jednom ne smrkne, drugom ne svane.

Tako smo prošli i mi, stanovnici u Novosadskoj ulici. Posle peticije sugrađana koji žive u ulici Tančić Mihalja protiv teškog teretnog saobraćaja, tranzit je premešten u Novosadsku ulicu. U moju i u ulicu mojih komšija. Svi problemi koji su mučili sugrađane iz ulice Tančić Mihalja odjednom su počeli da muče nas, stanovnike Novosadske ulice. Nebrojeni kamioni koji prolaze tik uz naše kuće su posle sedam ili osam godina ostavili trag na našim kućama. Pukotine koje su se pojavile na zidovima naših kuća tokom godina su sve vidljivije i uočljivije. Pločice u kupatilima se odvajaju od zidova, negde su već i otpale! Ovo su samo neki od problema koji su direktno vezani za tranzit kroz našu ulicu i prolazak kamiona koji su često i pretovareni teretom koji vuku. Ne mogu da objasnim kako je to kada prođe takav jedan kamion, pa kada se cela kuća zatrese i protrese na sekund ili dva, kako je to kada ležiš u svom krevetu, pa kada ti se krevet protrese i ti sam sa njim u njemu, a pri tom sva staklarija u regalu zazveči pred pucanjem. I to tako svaki dan, nebrojeno puta u toku dana, već nekoliko godina! O buci koju proizvode kamioni neću ni da pričam. Kako je to kada letnju noćnu tišinu paraju najgori mogući zvukovi koji nisu nimalo tihi. Najgori su oni koji su dvadeset  i više godina stari pa su na „izdisaju“, ti i takvi kamioni prave najgoru buku i vibraciju. Put je takođe oštećen i svakog proleća se samo krpe pukotine i rupe, ali vidim da je to tema koja se rešava u našoj opštini. Imamo ograničenje brzine od 40 kilometara na sat! Ali to ništa ne vredi,  jer se tek poneki vozač pridržava ove brzine. Policija tek ponekad kontroliše saobraćaj. Uglavnom vole da stoje kod nekadašnje fabrike „Nova moda“, ali dok brzi kamion stigne na njihovo „oko“, naše kuće su protresene od vibracije.
Činjenica je da u Novosadskoj ulici, govorim o delu ulice od raskrsnice Pionirske i Novosadske prema Sojaproteinu, ima manje kuća nego u ulici Tančić Mihalja, ali ove kuće su deo našeg grada, kao što su to kuće u ulici Tančić Mihalja! Zar grad ne bi trebao da brine o svakom svom činiocu? Grad je rešio problem dela svojih građana tako što je problem prebacio na druge građane! Odlično rešenje! Kada sam shvatio da mi je kuća u opasnosti, shvatio sam da treba nešto uraditi. Razgovarao sam sa komšijama i organizovao sam peticiju, istu onakvu kakvu su organizovali sugrađani iz ulice Tančic Mihalja. Ja sam peticiju proširio i na Pionirsku ulicu, jer i sugrađani iz te ulice preživljavaju iste probleme. Peticijom smo skupili 73 potpisa i uredno je predali 13.08.2008. u opštinu. Odgovor smo dobili 11.09.2008. Odgovor se odnosio na buduće planove u vezi saobraćaja kroz Bečej, prazna priča, a izgledi za ostvarenje su nikakvi.
Malo mi je zasmetao Vaš naslov „Za dve nedelje odlaze kamioni“, a nadam se da možete da razumete i shvatite zašto. Odlaze kamioni iz ulice Tančić Mihalja, ali se zato vraćaju u Novosadsku. Međutim, to niste spomenuli u vašem članku! Vraćaju se nama, da nam nastave agoniju, da nam nastave ugrožavati kuće, zdravlje, mir!

Siniša Perić

Naslovi

Popularni Članci