Svetislav Basara u Narodnoj biblioteci: „Ozbiljnost koja tera na smeh“

  05 mart 2010
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Književni susret sa Svetislavom Basarom je u utorak priređen prvo u odeljenju Narodne biblioteke u Bačkom Gradištu, a zatim i u prostorijama u Bečeju.

U prisustvu oko dvadesetak posetilaca o knjigama Svetislava Basare „Ukleta zemlja“ i „Looney tunes”, govorio je književni kritičar i urednik izdavačke kuće „Laguna“ Petar Arbutina, koji smatra da je Basara mogao da dobije NIN-ovu nagradu mnogo ranije nego što jeste, da je bilo intelektualne hrabrosti i političke volje u tadašnjoj Srbiji.
Arbutina je rekao da su danas knjige Svetislava Basare mnogo više čitane od knjiga koje su dobile NIN-ovu nagradu i da „Ukleta zemlja“ i „Looney tunes“, knjige magično paranoične istorije srpske književnosti, uskoro treba da dobiju i treći deo pod nazivom ,,Sveta mast“.
Predstavljajući knjige Svetislava Basare, Petar Arbutina je između ostalog rekao: „Parodija, politička satira, gorki sarkazam koji je posledica preimaginativne stvarnosti, jeste nešto što možda na najbolji i najistinitiji način oblikuje ovu stvarnost koja se nalazi u romanima, a posledično i stvarnost u kojoj mi živimo. Ozbiljnost koja svakoga tera na smeh, a nije smešna, upravo je stvarnost ove dve Basarine knjige, magično paranoična istorija srpske književnosti krajem dvadesetog veka. Trenutak kada se jedna ozbiljnost pretvara u nešto kada se svi mi, hteli to ili ne, nasmejemo, ili do onoga trenutka kada imamo snage da sve to unesemo u sferu političke ili satire uopšte i da se svemu tome na jedan neobičan, zanimljiv, književno vrcav način rugamo, su upravo problemi o kojima Svetislav Basara piše.“
Nadovezujući se na priču književnog kritičara i sam autor je rekao nekoliko reči pre nego što je pročitao par odlomaka iz knjige „Looney tunes“.
„Istorija je vrlo čudna stvar, naime, ona nastoji, a mi uvek nasednemo na to, da nam tačno govori šta je bilo, zašto je bilo i kako je bilo. Naravno, bez istorije se ne može, bez istorije se ne postoji. Međutim, istorija se vrlo često pokaže kao previše pojednostavljena, kao jednostrana, budući da se uvek piše tako da odgovara sluhu aktuelnih siledžija na ovom ili onom mestu. Isto to važi za istoriju književnosti. Moj motiv je bio, pišući ove dve knjige, da se malo zađe iza kulisa i da vidimo kako zapravo funkcioniše ta neka velika priča u realnosti, a mislio sam da će se to najbolje uraditi puštajući mašti na volju. Moja knjiga je prepuna fantastičnih događaja, ali upravo ta razularenost mašte pokazuje kako se zapravo mnoge stvari zbivaju ovde u književnosti, koja je  na našem prostoru mnogo tešnje povezana sa opštom istorijom, nego što je to slučaj u svetu“, rekao je Svetislav Basara.
U okviru književne večeri organizovana je i promotivna prodajna izložba knjiga izdavačke kuće „Laguna“ sa popustom od 20 posto, koja će u prostorijama Narodne biblioteke biti do kraja meseca.

LJ.M.

Naslovi

Popularni Članci