Na poslednjoj sednici bečejskog parlamenta 2016. godine: Usvojeni programi rada javnih preduzeća

  06 januar 2017
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Na poslednjoj sednici Skupštine opštine Bečej u 2016. godini, 30. decembra, nakon više od dva sata oštre polemike predstavnika vlasti i opozicionih odbornika pokreta „Dosta je bilo“, usvojeni su programi rada opštinskog preduzeća Link FTO i javnih preduzeća Vodokanal, Toplana i Komunalac za 2017. godinu.

Potom je odbornička većina, nakon diskusije Svetlane Dinić („Dosta je bilo“), Ištvana Tarija (DZVM) i Nenada Tomaševića (SPO), usvojila i predlog rešenja upravnog odbora Narodne biblioteke Bečej da vršilac dužnosti direktora Narodne biblioteke bude veroučiteljka Boglarka Taloš. Prethodno je upravni odbor biblioteke poništio konkurs za izbor direktora pozivajući se na to da statut ustanove kulture nije u skladu sa propisima, a dosadašnjoj direktorici Izabeli Šormaz je 28. decembra okončan četvorogodišnji mandat.
Taloš će funkciju v.d. direktora moći da obavlja najduže godinu dana, a novi konkurs, prema najavama predsednika Skupštine opštine Nenada Tomaševića, biće raspisan kada bude izmenjen sadašnji statut biblioteke.
U kratkoj diskusiji o slučaju konkursa za izbor direktora biblioteke i imenovanja v.d. direktora Tari je istakao: „Mislim da je problem u biblioteci da je tamo prisutno partijsko zapošljavanje“, ali mu je predsednik Skupštine opštine odgovorio da uprkos tome što Tari priča o zapošljavanju, u slučaju biblioteke nije reč o tome već o imenovanju vršioca dužnosti direktora, a to imenovanje bečejski parlament mora da uradi po zakonu, jer je prethodnoj direktorici istekao mandat 28. decembra. Tomašević je dodao da nema reči ni o kakvom zapošljavanju, a kamoli o partijskom. Odbornik Tari je zatim konstatovao da je nedozvoljivo da upravni odbor biblioteke nije u stanju da sprovede konkurs, kao i to da pravnici iz opštine nisu pomogli tom telu u tome. „Sve što se dešava u biblioteci karakteristično je za lokalnu vlast. Brzopleto rešavanje stvari, greške, improvizacije… Ne može biti izgovor za greške da je reč o greškama u kucanju. Oni koji ovde rade zarađuju dovoljno da ne bi grešili. Mi to s pravom možemo da očekujemo od njih. Zbrka u biblioteci zbilja miriše na partijsko“, rekao je Tari.
(nastavak sa 1. strane)
Odbornica „Dosta je bilo“ Svetlana Dinić rekla je da je postupak u vezi sa izborom direktora biblioteke delovalo prilično mučno od samog početka. „Upravni odbor je prvo raspisao konkurs, pa je onda čak bilo problema i oko neke dokumentacije, tražilo se neki papir u poslednjem trenutku, pa smo ipak dobili dva kandidata za direktora, pa je ponudio kandidata za direktora, pa onda taj isti upravni odbor poništava konkurs koji je sam raspisao... Mislim da će o tome kako taj upravni odbor uopšte funkcioniše u biblioteci svakako trebati i ova skupština da razgovara“.
Potom je Dinić govorila o zakonima koji uređuju izbor direktora biblioteke i v.d. direktora, konstatujući da kandidat treba da ima visoku stručnu spremu i 5 godina u struci, ali je rekla da ne vidi razloga zašto da se ne uzme u obzir i član zakona koji predviđa da kandidat za direktora ima i 3 godine rada u kulturi. „Ali čak da uzmemo i samo uslov da kandidat ima 5 godina radnog iskustva u struci, u tom smislu mi možemo sutra imati rudarskog inženjera kao direktora biblioteke. Da li je to dobro za rad te ustanove? To je sada pitanje. Mi bismo, po meni, trebali uzeti u obzir i tri godine radnog iskustva u kulturi. Po nama kandidatkinja za v.d. direktora ne ispunjava uslove i ne bi trebalo da bude izabrana“.
Odbornici Dinić je odgovorio Tomašević, koji je naveo odredbe zakona po kojima je predložena kandidatkinja (Bečejski mozaik je ranije pisao o tome) i rekao da su o predlogu za v.d. direktora konsultovani pravnici, te da je predlog u skladu za zakonima iz te oblasti.
Pre usvajanja programa rada Link-a i javnih preduzeća predstavnici vlasti i javnih preduzeća su oko dva sata diskutovali sa odbornicima „Dosta je bilo“ Svetlanom Dinić i Milanom Bokunom o matematičkim i tehničkim greškama u programu Linka-a i Toplane, o tome šta je važno za opstanak Toplane, ko je odgovoran za sadašnju situaciju u tom preduzeću, da li postoji daljinsko grejanje „solarnom energijom“ (pretpostavlja se da je odbornik koji je to rekao želeo da se našali), da li rukovodstvo Toplane treba da prati podatke o globalnom zagrevanju ili ne, ko je i zbog čega osnovao Gas d.o.o. itd. Predstavnik lokalne samouprave u skupštini Link-a Dušan Jovanović je prihvatio kritiku da postoje tehničke greške u programu rada za 2017. godinu – ali ne i matematičke – a potom je istakao da je program tog preduzeća veoma ambiciozan, govorio je i o tome da zaposleni u preduzeću, između ostalog, vode računa o dečjim igralištima itd.
S druge strane, Svetlana Dinić je istakla da program poslovanja ne može da se prihvati s matematičkim greškama, navodeći niz primera u računanju gde je našla greške.
Direktor Toplane Dejan Vuković rekao je da je uprkos teškoj godini za Toplanu, pre svega zbog velikih dugova prema Srbijagasu, a zbog toga je snabdevač gasom oko 170 dana blokirao račun Toplane, 2016. godinu će preduzeće, prvi put nakon nekoliko godina, završiti s dobitkom.

Koktel za odbornike parlamenta

Na skromnom koktelu upriličenom nakon sednice poslednje prošlogodišnje sednice Skupštine opštine, družili su se odbornici vlasti i opozicije i predstavnici javnih preduzeća. Stekao se utisak da su opozicioni odbornici iz pokreta „Dosta je bilo“ i bečejski poslanik DZVM-a Ištvan Tari, za razliku od verbalnih duela za skupštinskom govornicom, vodili sasvim ugodan razgovor sa predsednikom Skupštine opštine Nenadom Tomaševićem.

Milan Bokun iz „Dosta je bilo“ konstatovao je da je dobitak moguć samo zahvaljujući subvencijama opštine. Njemu je dogovoreno da opština ne finansira poslovanje pomenutog javnog preduzeća, već učestvuje u sufinansiranju njegovih projekata, kao i u sufinansiranju projekata drugih javnih preduzeća.
Na sednici Skupštine opštine Vuković je objavio da je upravo tog dana potpisan ugovor o reprogramu dugovanja Toplane prema Srbijagasu, a to znači da će Toplana imati priliku da plati dugove Srbijagasu u 12 mesečnih rata, a kamate na dug u 24 rate. Da bi preduzeće moglo da plati dug na ekonomičan način, 2017. godine planira da podigne kredit u iznosu od oko 50 miliona dinara (odnos zatezne kamate i kamata za kredit govori u prilog uzimanja kredita).
Vuković je najavio i uvođenje novog modela obračuna, početak realizacije izgradnje pogona na biomasu 2017. godine, čiji je cilj da pojeftini grejanje u Bečeju, ali i rekonstrukciju toplovoda.
Odbornik Bokun je istakao da misli da bi prioritet Toplane, umesto pogona na biomasu, trebalo da bude rekonstrukcija vrelovodne mreže, jer su gubici vode ogromni zbog starog sistema. Bokun je rekao i da lokalna samouprava ne plaća grejanje itd.
Bokuna je, u vezi s tim da lokalna samouprava ne plaća račune, demantovao predsednik opštine Dragan Tošić istakavši da lokalna samouprava, škole, ustanove… plaćaju račune za grejanje.
Bokun i Tošić su raspravljali i o tome ko je i s kojim ciljem osnovao preduzeće Gas, da li su Toplana i Gas konkurenti, da li opština treba da dozvoli uništavanje Toplane itd.
V.d. direktora Komunalca Željko Plavšić je pre usvajanja programa rada Komunalca za 2017. godinu rekao da će Komunalac imati veći obim poslova nego ranijih godina, jer je preuzeo deo poslova nekadašnje Direkcije za izgradnju, koja je u likvidaciji.
Odbornička pitanja na kraju sednice postavili su odbornici Milan Bokun i Ištvan Tari. Bokun je pitao predsednika opštine ko je sproveo i za koliko novca anketu koja je poslužila kao javna rasprava o budžetu, a predsednika Skupštine opštine je zamolio da postupi po poslovniku kako bi dobio odgovor na svoja, ranije postavljena, odbornička pitanja.
Predsednik opštine Dragan Tošić rekao je Bokunu da je pomenuto istraživanje uradilo Bečejsko udruženje mladih (BUM) u saradnji sa opštinom Bečej, a istraživanje opštinu nije ništa koštalo.
Tari je rekao da su jezička prava odbornika mađarske nacionalnosti u više navrata narušena, jer skupštinski materijali nisu u celini prevedeni na mađarski jezik i tražio je da predsednik Skupštine opštine kaže od kog datuma će odbornici moći da računaju na to da se poštuju njihova jezička prava. Predsednik Skupštine opštine mu je odgovorio da će dobiti odgovor na pitanje u skladu sa poslovnikom Skupštine opštine.

K.D.F.

 

Naslovi

Popularni Članci