Vodosnabdevanje u Bečeju: Povezani bunari stabilizovali pritisak

  21 jul 2017
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Prošle nedelje su se građani Bečeja žalili na nedovoljan pritisak vode, recimo, događalo se da u zgradama kolektivnog stanovanja, na četvrtom spratu u večernjim satima nije bilo vode.

Iz Javnog preduzeća Vodokanal saopšteno je da je razlog smanjenog pritiska osim nedovoljnog kapaciteta bunara  i to da dva nova bunara koja su izbušena u proleće, prošle nedelje još uvek nisu bila povezana u sistem. Ove nedelje pritisak u vodovodu je ponovo stabilan, rečeno je u Vodokanalu, jer su dva nova bunara privremeno povezana, a konačno povezivanje se očekuje za oko mesec dana, ali građani ni tada ne treba da računaju na smanjeni pritisak ili prekide u snabdevanju vodom.

Podsetimo da je izgradnju i opremanje baterije bunara BS-4/1 i BS-4/2 na vodozahvatu u Bečeju u aprilu započela grupa izvođača radova „Geoing group“ d.o.o. (kao lider grupe izvođača), „HG Hidro grupa“ d.o.o. i „Geo inženjering BGP“ d.o.o. Prvo je urađen dovod električne energije i priključni vodovod do lokacije, a bušenje je započeto 8. maja. Investiciju je finansirala opština Bečej sa oko 20 odsto i Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo sa oko 80 odsto novca, a vrednost ugovora je bila 19,9 miliona dinara bez PDV-a. Izvođač radova je, međutim, imao problem prilikom povezivanja bunara, jer su vodonosni slojevi bili drugačiji od pretpostavljenih.
Ova investicija je značajna za stabilno vodosnabdevanje, jer je kapacitet izvorišta povećan za 25 litara vode u sekundi, a to treba da obezbedi dovoljan pritisak vode u vodovodnoj mreži i u špicevima potrošnje tokom leta.

Uprkos tome iz Vodokanala apeluju na građane da racionalno troše vodu i da izbegavaju zalivanje bašti vodom iz vodovoda.

B.M.

Naslovi

Popularni Članci