Becsei mozaik (979)

Az 1848/49-es szabadságharcra és forradalomra Óbecsén március 16-án emlékeznek, idén is a Petőfi Sándor Magyar Kultúrkör szervezésében.

Március 4-én megkezdődtek a felújítási munkálatok a Miloš Crnjanski utca vízvezeték-hálózatán, a Csillag téren levő körforgalomtól a Gerberék utcáig, a páratlan számozású oldalon. A munkálatok végzése alatt, a vízvezetékcsövek lehelyezése miatt, a házak előtti gépkocsi beállókat néhány napon át nem lehet használni az utcaszakasz páratlan számozású oldalán.

Megkezdték a tartalékos állomány kiképzésére vonatkozó behívók kézbesítését azoknak a harminc évnél idősebb férfiaknak, akik nem teljesítettek sorkatonai szolgálatot, írta március 5-én a Blic napilap.
Egy nappal előbb a Szerbiai RTV-nek Aleksandar Vulin védelmi miniszter azt mondta, hogy a tartalékosok kiképzésére idén 600 olyan férfit hívnak be, akik valami miatt nem tettek katonai szolgálatot, vagy civil szolgálatot teljesítettek, majd hozzátette, ő is a gyakorlatozók között lesz, akik végigcsinálják a 15 napos képzést.

Egy hosszú nap után fáradtan rogytam le a kanapéra. Ránéztem az órára, mindjárt 11. Annyira fáradt voltam, hogy elaludni sem tudtam, inkább felkapcsoltam a laptopom egy kis relax zene reményében. Masego szaxofonozását a Facebook üzenetek hangja szakította félbe. 3. napja vagyok telefon nélkül, inkább „élőben” szocializálódtam már napok óta.

A Petőfi Sándor Általános Iskola bezárását javasolta február 7-én az új községi iskolahálózat kialakításával megbízott munkacsoport Óbecsén. Az ezzel foglalkozó tanulmányról a közvélemény is elmondhatja véleményét, hiszen közvitára bocsátják, ígérték az illetékesek, majd az illetékes tartományi titkárság, a helyi parlament véleményezi, s végül az Oktatásügyi Minisztérium dönt arról, hogy elfogadja-e a javaslatot.

Az államigazgatási és helyi önkormányzati minisztérium 2019. évi költségvetésében a tavalyihoz képest nagyobb összegeket irányozott elő a Nemzeti Kisebbségi Alap és a Köztársasági Önkormányzati Alap számára, nyilatkozta január elején Branko Ružić miniszter.

Óbecse községben másfél évvel ezelőtt nyílt meg a falugazdász iroda, amelyet a Vajdasági Agráregyesületek Szövetsége a magyarországi Agrárminisztérium támogatásával működtet.

Az óbecsei képviselő-testület december végi ülésén módosította (drágította) a helyi jellegű kommunális illetékről szóló határozatát. Az illeték községi költségvetési bevétel.

A becsei parlament december 26-án fogadta el a község 2019. évi költségvetését, amelynek a káderügyi terv is része. Becse község hivatalnokainak és közalkalmazottainak száma 92 – egy hivatalnok tisztségéből kifolyólag, 84 hivatalnok és 7 közalkalmazott.

Az Állami Számvevőszék december 26-án megjelent jelentésében, amely 72 oldalon az óbecsei önkormányzat 2017. évi pénzügyeinek ellenőrzésekor észlelt szabálytalanságokat összegzi, többek között az áll, hogy a közbeszerzési eljárásokban mintegy 122, a kötelezettségvállalásokban 31, a fizetésekben pedig 8 millió dinár az az összeg, amelynek költése során kisebb-nagyobb szabálytalanságokat fedezett fel a Számvevőszék.

Naslovi

Popularni Članci