Streljačkom savezu opštine Bečej oduzeto naoružanje: Zbog dve puške ostali bez 160 „vazdušara“

  30 jul 2010
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Ministarstvo unutrašnjih poslova, Policijska uprava Novi Sad, Policijska stanica Bečej je po odluci Prekršajnog suda u Bečeju oduzela Streljačkom savezu opštine Bečej 160 vazdušnih pušaka na osnovu kršenja Zakona o oružju i municiji (član 37, stav 1, tačka 2). Pored toga policija je zaplenila i 52 malokalibarske puške, šest vojničkih, pet lovačkih i dva malokalibarska pištolja.

Streljački savez Srbije je još 2007. godine uputio dopis svim streljačkim družinama da obave popis naoružanja i da eventualno neregistrovano oružje prijave i registruju. Šestočlana komisija Streljačkog saveza opštine je iste godine to i učinila i uputila zahtev Policijskoj stanici da oružje registruje. „Naša policijska stanica je izvršila registraciju, osim vojničkih pušaka za koje nismo dobili dozvolu za držanje. One su nam oduzete. Posle toga smo pristupili renoviranju magacina u kojem držimo oružje. Ubacili smo nove ormane, postavili čelična vrata i sa OSC ’Mladost’ potpisali ugovor o korišćenju tog prostora. Ponovo smo se u januaru ove godine obratili nadležnima u Policijskoj stanici da pošalju komisiju i utvrde novo stanje, međutim, niko se nije odazvao. Posle toga od njih smo dobili dopis da naoružanje donesemo u stanicu jer su pronađene dve neregistrovane vazdušne puške marke ’crvena zastava’, a pokrenuli su i prekršajni postupak protiv Streljačkog saveza opštine Bečej i mene kao odgovornog lica“, rekao je Dušan Gagić, predsednik Streljačkog saveza opštine Bečej.
Gagić je kažnjen sa 2.000 dinara, oduzeto mu je i lično naoružanje, a Savez je platio kaznu od 5.000 dinara.
Na pitanje kako je moguće da je interna komisija opštinskog saveza prilikom popisa previdela dve vazdušne puške, Gagić je odgovorio: „Ni tokom prekršajnog postupka nismo znali otkud te dve puške tamo. Nešto kasnije smo otkrili šta se desilo. Dve puške za koje nismo imali odobrenje za držanje, naš član Đorđe Klajić vratio je iz Bačkog Gradišta, predao ih treneru Peteru Penzešu koji ih je odložio u orman, ali je on zaboravio da to prijavi meni ili nekom drugom iz uprave. Aljkavost pojedinaca je savez skupo koštala, a posebno mene jer mi je oduzeto lično naoružanje, a strastveni sam lovac“.
Rešenje o oduzimanju oružja daje mogućnost Opštinskom streljačkom savezu da oduzeto oružje proda u roku od godinu dana, a u suprotnom naoružanje prelazi u vlasništvo države. Gagić je rekao da se u početku Streljački savez opštine Bečej nije žalio na odluku suda, ali da je kasnije uputio žalbu Ministarstvu unutrašnjih poslova: „Nismo se žalili jer smo mislili da će nam oduzeti samo dve puške. Međutim, kada smo shvatili situaciju, za žalbe je bilo kasno jer su prošli svi zakonski rokovi. Zbog toga smo tražili ponavljanje prekršajnog postupka jer su se izmenili uslovi. Sada znamo sve činjenice, kako su se te dve puške stvorile u magacinu. Nadam se da ćemo uspeti u borbi da nam se vrate puške, jer će se bez njih streljaštvo u Bečeju ugasiti posle 132 godine. Razočaran sam i ponašanjem Sportskog saveza opštine koji nijednim potezom nije stao u zaštitu sporta. Zbog ovakve politike odgovornih ljudi u Sportskom savezu i opštini buduće generacije Bečejaca neće imati mnogo mogućnosti za bavljenje sportom“.

Demanti tvrdnji novosadske policije

U saopštenju novosadske policije se navodi da Kristina Demeter Filipčev nije dala policijskom službeniku na uvid svoju ličnu kartu, što nije tačno, naime ona je predala svoju ličnu kartu policijskom službeniku, a o tom legitimisanju i o odbijanju policajca da joj vrati ličnu kartu – to je učinio nakon nekoliko puta ponovljenog zahteva novinarke – postoji i audio zapis.
Nije tačna ni tvrdnja policije da policajci nisu primenili nikakve mere sile i prinude prema novinarki Ljiljani Milovanov, jer je ona bila udaljena iz prostorija Streljačkog saveza tako što ju je policajac uhvatio za mišicu i izgurao je napolje. Posle toga se ona vratila u objekat sportskog centra da radi svoj novinarski posao. Pored toga, ona je nekoliko puta legitimisana.
Inače, novinarke su imale pravo da prate plenidbu pušaka, jer je reč o javnom prostoru, o prostorijama Streljačkog saveza koji se nalaze u objektu OSC-a „Mladost“.

Redakcija Bečejskog mozaika

Novinari sprečeni da izveštavaju

Oduzimanje oružja Streljačkom savezu obavljeno je 9. jula u OSC „Mladost“. Događaju su prisustvovale i novinarke Bečejskog mozaika Ljiljana Milovanov i Kristina Demeter Filipčev koje je policija na grub način sprečila da izveštavaju sa događaja od javnog interesa u javnom prostoru. Policajci su novinarkama oduzeli lične karte i pretili im hapšenjem, odnosno pretili su im da će ih iz sportskog centra „ukloniti milom ili silom“.
Istog dana Nezavisno društvo novinara Vojvodine protestovalo je zbog nekorektnog postupanja policije prema izveštačima lokalnog lista Bečejski mozaik. NDNV je ocenio da policija nije imala prava na takav postupak jer je sportski centar javni prostor, u koji svako ima pravo da uđe. „Apelujemo na policiju da pusti novinare da rade svoj posao i da sankcioniše sve one u svojim redovima koji svojim postupanjem podsećaju na najcrnje dane Miloševićevog režima“, piše u saopštenju NDNV-a.
Novosadska policija demantovala je navode NDNV-a da su policajci u Bečeju grubo omeli dve novinarke u izveštavanju sa lica mesta. U saopštenju koje je poslato Bečejskom mozaiku kaže se da je oduzimanje oružja službena radnja i da je policija „u skladu sa osnovnim pravilima obezbeđivanja lica mesta, bila dužna da eliminiše svaki potencijalni rizik i postupala je na način koji će omogućiti maksimalnu bezbednost svih prisutnih lica. Zbog toga je novinarka Ljiljana Milovanov, koja je zatečena na licu mesta, a nije najavila svoj dolazak, niti se legitimisala kao novinar, zamoljena da se udalji. Postoje izjave trojice prisutnih predstavnika Streljačkog saveza da ona nije ’silom izbačena’, odnosno da policija nije primenila nikakve mere sile i prinude ni prema njoj, niti prema Kristini Demeter Filipčev. Takođe, činjenica je da su dve novinarke bile prisutne na licu mesta sve do završetka službene radnje, odnosno do trenutka smeštanja oružja u službeno vozilo PS Bečej.
Policija nije naknadno tražila izjave od dve pomenute novinarke, jer su one, istog dana, kroz saopštenje NDNV, već dale svoje viđenje događaja.
S obzirom da pomenute novinarke nisu htele da napuste lice mesta na kome se obavlja službena radnja, nisu prestale da fotografišu iako im je izričito rečeno da to ne čine, te s obzirom na to da Kristina Demeter Filipčev nije dala policijskom službeniku na uvid svoju ličnu kartu, iako je na to obavezuje Zakon o ličnoj karti, nadležni tužilac se izjasnio da u takvom ponašanju postoje elementi krivičnog dela ometanja ovlašćenog službenog lica u obavljanju poslova bezbednosti ili održavanja javnog reda i mira iz člana 23. Zakona o javnom redu i miru“.
Međutim, kako se navodi u saopštenju, postupak neće biti vođen protiv novinarki Bečejskog mozaika: „Svesna specifičnosti i težine novinarske profesije, a u iskrenoj nameri da održi korektnu profesionalnu saradnju sa svim medijima, Policijska uprava u Novom Sadu nije pokrenula mere krivične odgovornosti protiv Ljiljane Milovanov i Kristine Demeter Filipčev, u nadi da će događaj od 9. jula ostati izolovani incident koji neće bitnije uticati na naše odnose. Uvereni smo da se korektna profesionalna saradnja zasniva na uzajamnom uvažavanju i poznavanju pravila profesije - i novinara i policije, te da samo na taj način možemo kvalitetno i odgovorno obavljati poslove za koje smo zaduženi. Uvažavajući, maksimalno, opravdani interes javnosti, policijski službenici su dužni da, u svakom trenutku, postupaju u skladu sa Zakonom o policiji i drugim zakonskim normama koje regulišu rad i obaveze pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova. Pomenutim Zakonom regulisana su i ovlašćenja policijskih službenika, primenjena u konkretnom slučaju“.

S.M.

 

Naslovi

Popularni Članci