Elfogadták a községi büdzsét - Jövőre 1,4 milliárddal gazdálkodik a község

  29 decembar 2017
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

A becsei képviselő-testület december 26-án elfogadta a község 2018. évre szóló költségvetését. A helyi kasszában 1,4 milliárd dinárt terveznek összegyűjteni, kb. 300 millió dinárral kevesebbet, mint 2017-ben, azzal, hogy valószínűleg már az év elején módosítani fogják a büdzsét, mert nagyobb beruházásra előlátott pénzeket várnak a tartománytól, illetve a köztársaságtól, hangzott el a becsei parlament ülésén.

Az 1,4 milliárd dinárt meghaladó költségvetés szerint ebből az összegből a község saját jövedelme 975 millió dinár, a költségvetési felhasználók egyéb forrásokból származó bevételei több mint 32 millió dinárt tesznek ki, a felsőbb hatalmi szintekről származó bevételek pedig kb.195 millió dinárban lettek meghatározva. A 2017. évi büdzséből a 2018. évibe átvitt eszközök pedig 235 millió dinár.
A költségvetésről szóló határozat része a káderügyi terv is, eszerint a büdzséből 149 állandó alkalmazott bérét fizeti az önkormányzat és 46 olyan személyét, akik meghatározott időre szóló szerződés alapján dolgoznak. A községi kasszából kapják a fizetésüket az óvoda dolgozói is – 99 állandó munkaviszonyban és 20 határozott idejű szerződéssel dolgozó foglalkoztatott. Az új évben az önkormányzat nem tervezi karácsonyi, éves vagy más jellegű juttatások és bónuszok kifizetését.
Bár nem szerepel a költségvetésben, a helyi hatalom képviselői elmondták, hogy 2018-ban valószínűleg megkezdődik Becse Kis-Bosznia nevű részében a szennyvízhálózat építése. A beruházás értéke kb. 50 millió dinár, s valószínűleg a tartomány vagy a köztársaság biztosít rá pénzt. Szó volt a focipályánál levő csatorna rendezéséről is, erre a beruházásra sem a község fogja biztosítani a pénzt, valamint arról is, hogy a község 2,2 millió euró értékű új közvilágítást kíván építeni nem csupán Becsén, hanem a község településein is, mégpedig vegyes vállalat alapításával.
Jövőre 5 százalékkal növelik a közigazgatásban, a helyi intézményekben dolgozók bérét, valamint 10 százalékkal az óvodai alkalmazottakét, annak ellenére, hogy a község kevesebb bevételre számít, ugyanis a jövedelemadó 74 százaléka lesz a községi kassza jövedelme az eddigi 80 százalék helyett, s az állami tulajdonban levő földek bérleti díja is csökken, majd néhány év múlva valószínűleg nem is lesz jövedelem a vagyon-visszaszármaztatás miatt.                           

B.M.

Naslovi

Popularni Članci