Rekonstrukcija Dositejeve ulice: Sneg odlaže radove

  23 februar 2018
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Rekonstrukcija Dositejeve ulice u centru Bečeja umesto 1. februara nastavljena je 19. februara, da bi već 20. februara počeo da pada sneg, kako je i prognozirano.

Uprkos tome, u utorak, 20. februara, mašine izvođača radova, firme „Put invest“ radile su, ali već od 21. februara nije bilo nikakvih aktivnosti u toj ulici do zaključenja ovog broja Bečejskog mozaika (22. februar).
Rekonstrukcija Dositejeve od početka radova teče otežano, jer je posao započet u oktobru prošle godine, a nova ulica trebalo je da bude izgrađena do 7. januara. To se, međutim, nije desilo, jer su najpre iskrsli nepredviđeni radovi, kao što je pucanje vodovodnih i kanalizacionih cevi koje su bile stare 30-40 godina. Tada je lokalna samouprava morala da obezbedi novac za izgradnju novog vodovoda i kanalizacije, kao i toplovoda, što je ranije bilo planirano. Kada su ti radovi okončani, napravljena je pauza zbog zime, a najavljeni nastavak rekonstrukcije ulice nije usledio 1. februara, jer je u međuvremenu istekao ugovoreni rok za izvođenje radova, te je lokalna samouprava zatražila od Uprave za kapitalna ulaganja produženje roka. Saglasnost je dobijena, a sada je na redu potpisivanje aneksa ugovora sa izvođačem radova, kao i dobijanje nove bankarske garancije od njega, jer je prethodna garancija istekla. Finansijeri rekonstrukcije Dositejeve su Uprava za kapitalna ulaganja Vojvodine koja je obezbedila 38,8 miliona dinara (sa PDV-om), kao i opština Bečej koja je snosila troškove izgradnje vodovoda i kanalizacije u vrednosti od oko 3 miliona dinara i izgradnje toplovoda, oko 14 miliona dinara. Oba posla su okončana, kao i kabliranje na elektrodistributivnoj mreži (to je finansirano iz sredstava Uprave za kapitalna ulaganja).
Prema računici, kako sada stoje stvari, cena posla rekonstrukcije Dositejeve i izgradnja toplovoda, vodovoda i kanalizacije je ukupno 55,95 miliona dinara sa PDV-om, a od toga Uprava za kapitalna ulaganja finansira 38,8 miliona, a opština Bečej 17,1 milion.
Izvođaču radova preostaje da uradi nivelisanje terena, pripremu za asfaltiranje puta, da izgradi parking mesta i poploča pešačke staze behatonom. U međuvremenu, radnici Komunalca uklanjaju stabla na kraju Dositejeve, prema trgu „Čilag“.
Novi rok za završetak radova je 88 kalendarskih dana, računajući od 5. februara – 3. maj ove godine.
U Dositejevoj ulici je predviđena rekonstrukcija 320 metara trotoara, kolovoza, izgradnja parking mesta i javne rasvete, kao i zelenila. Ulica će biti jednosmerna, kakva je i sada, po projektu širine 3,5 metara. Pešačke staze bi trebalo da budu 1,75 metara široke, a između kolovoza i pešačke staze je projektovana zelena površina prema uslovima na terenu. Sa desne strane ulice projektovano je 44 parking mesta.
Vrednost rekonstrukcije Dositejeve (bez vodovoda i toplovoda) je po ugovoru oko 32 miliona dinara bez PDV-a, a konzorcijum izvođača radova predvodi „Put invest“ d.o.o. iz Sremske Kamenice, a grupu ponuđača čine i firme „Put invest“ PZP iz Bačkog Petrovca, VD „Jugokop Podrinje“ iz Šapca, Slobodan Vujkov PR „Elektro liv“ Bečej, Željko Milić PR SZR „Elektro lumen“ Lukićevo, koji nastupaju sa podizvođačem „Bexaton plus“ iz Loznice.

K.D.F.

Naslovi

Popularni Članci