Bečejski LSV traži SVM da izađe iz vlasti zbog dugova za nepostojeći most

  23 februar 2018
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Bečejski odbor Lige socijaldemokrata Vojvodine zatražio je 7. februara od predstavnika Saveza vojvođanskih Mađara „da se dozovu pameti i da iz moralnih razloga napuste vladajuću većinu u opštini Bečej“.

LSV se javnosti obratio saopštenjem nakon što su predstavnici lokalne vlasti obavestili građane o tome da po pravnosnažnoj presudi Privrednog apelacionog suda od 17. januara ove godine, opštine Bečej i Novi Bečej moraće da solidarno plate oko 60 miliona dinara Autonomnoj Pokrajini Vojvodina, jer nisu vratili pokrajini pozajmicu iz 2002. godine od oko 18 miliona dinara za troškove demontaže i transporta poklon mosta iz nemačkog grada Filshofen do Bečeja, koji su, međutim, tadašnje lokalne vlasti Novog Bečeja i Bečeja 2004. godine prepustili Adi, pa je izgrađen na Tisi između Ade i Padeja novcem države 2010. godine.
Liga navodi da je čelična konstrukcija mosta dala nadu građanima za ekonomski napredak i prosperitet dve opštine. „Most je trebao da spoji dve obale, dva centra, da se stvore uslovi da se bolje živi sa obe strane Tise, da postanemo interesantni domaćim i stranim investitorima, da se obezbedi više posla. Nažalost, tadašnji nosioci vlasti (DS-SVM) ovu šansu su prokockali. Priča o bečejskom mostu je postala priča o propuštenim šansama, o znanju i neznanju lokalnih i pokrajinskih političara“, piše u saopštenju i dodaje se da LSV „smatra da je zbog neodgovornih i bahatih političara od kojih je SVM i danas deo vlasti u opštini Bečej, izgubljena ogromna šansa za ekonomski i turistički napredak naše opštine. Da je most povezao dve opštine, danas bi bili interesantniji domaćim i stranim velikim investitorima, lakše bi našli investitora za banju o kojoj već godinama toliko pričamo, stvorili bi idealne uslove za rekreativni i lovni turizam, i na kraju – sprečili bi tiho umiranje dveju opština jer statistika pokazuje da nas je svakim danom sve manje. Činjenica je da će troškove izgubljenog sudskog spora osetiti građanke i građani opštine Bečej, jer će opština iz budžeta po presudi morati da plati oko 40 miliona dinara. Čelnici opštine su već najavili da će biti primorani da određene investicije, koje su bile planirane za ovu godinu, obustave. Tako će neke ulice ostati bez kanalizacione mreže, čija izgradnja je bila predviđena za ovu godinu, i drugih projekata koji su izuzetno bitni za bolji život u opštini Bečej“.

Ne zna se ko, koliko i kada će da plati

Opštinski pravobranilac lokalne samouprave Bečeja priprema se da uloži reviziju (vanredni pravni lek kojim nezadovoljna stranka može pobijati drugostepene presude i rešenja) na presudu po kom dva Bečeja treba da plate oko 60 miliona dinara pokrajini.
Po informacijama iz lokalne samouprave za sada ništa nije plaćeno po presudi, a ni sud nije pokrenuo postupak izvršenja.

Na saopštenje LSV-a od 7. februara, do 21. februara nije bilo nikakve javne reakcije niti iz bivšeg, niti iz sadašnjeg sastava SVM-a u Bečeju.

R.M.


Naslovi

Popularni Članci