Svečanom akademijom obeležen 8. oktobar: Dan oslobođenja uz „Nebeski odred“

  13 oktobar 2017
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Dan oslobođenja Bečeja od fašizma u Drugom svetskom ratu, 8. oktobar, obeležen je svečanom akademijom u Gradskom pozorištu Bečej 6. oktobra, a potom, 8. oktobra, na 73. godišnjicu oslobođenja Bečeja, polaganjem venaca ispred spomen ploče na zgradi gradske kuće.

Svečanom akademijom u bečejskom pozorištu građani su podsećani na stradanje građana opštine u Drugom svetskom ratu i na stalnu potrebu borbe protiv fašizma.

Zamenica predsednika opštine Bečej Dalila Dujaković je istakla da i mladim naraštajima treba ukazati na značaj 8. oktobra 1944. godine, a, kako je rekla, „ovakvi skupovi su prilika da se podsetimo na mnogobrojne žrtve i slavimo pobedu nad najvećim zlom u istoriji civilizacije, fašizmom“.

Komemoracija

Sećanje na 8. oktobar okončano je tog dana ispred gradske kuće kada su vence na spomen obeležje na zidu gradske kuće položili predstavnici lokalne samouprave, SUBNOR, političkih partija, delegacije gostiju iz Ruske Federacije, Slovačke i Bosne i Hercegovine, ali i organizacija boraca iz drugih gradova Srbije.

U ime boračke organizacije prisutne je pozdravio Gradimir Džigurski, a Jelena Češljević je govorila o značaju Dana oslobođenja.

Samoinicijativno da kaže nešto na tom skupu javio se i potpredsednik pokrajinskog SUBNOR Rade Korica Bata koji je, nejasno zbog čega, govorio i o „separatističkim opcijama u Vojvodini“.

U ime SUBNOR Jelena Češljević je govorila o antifašističkoj borbi i podsetila na dan kada je Bečej oslobođen od fašističke vlasti.

U programu svečane akademije učestvovali su tenor opere Narodnog pozorišta u Beogradu Boris Babik, sopran Nataša Katić Radosavljević i pevačka i folklorna grupa KUD „Đido“.

Najupečatljiviji deo svečane akademije, desetominutna dramatizacija odlomka iz drame „Nebeski odred“ Đorđa Lebovića (napisao ju je s Aleksandrom Obrenovićem), prisutne u pozorišnoj sali je ostavio bez reči. Komad je „inspirisan“ autorovim iskustvima u nacističkom koncentracionom logoru. Protagonisti su zatvorenici u Aušvicu koje su nacisti odredili za spaljivanje i uklanjanje leševa drugih pogubljenih zatvorenika. Radnja prikazuje kako se suočavaju sa spoznajom da će i sami doživeti istu sudbinu.

LSV Bečej: I danas je prisutan duh mržnje i fašizma

Predsednik opštinskog odbora Lige socijaldemokrata Vojvodine Ferenc Tot uputio je saopštenje za medije povodom 8. oktobra, Dana oslobođenja Bečeja od fašizma, u kome se navodi da bečejski odbor LSV-a „poručuje da je neophodno odati počast svim nevinim žrtvama stradalim u Drugom svetskom ratu, ali i suzbiti svaku savremenu pojavu koja ima obeležje fašizma“ uz podsećanje na dane oslobođenja Bečeja, Bačkog Petrovog Sela i Bačkog Gradišta, kada je „na ovim prostorima vođena žestoka borba između Crvene armije sa jedinicama Narodnooslobodilačkog pokreta Jugoslavije protiv Nemaca i mađarskih fašista“.

LSV navodi da je „i danas prisutan duh mržnje i fašizma“. „Ekstremističke grupe neonacista i klerofašista koje deluju protivno Ustavu i nesmetano šire svoje ideje mržnje, treba procesuirati po službenoj dužnosti“, piše u saopštenju i dodaje se da LSV očekuje reakciju države na svaki oblik ekstremizma, na svaki govor mržnje, na svaki grafit mržnje, na svaki istup mržnje.

Dramatizaciju odlomka uradio je direktor pozorišta Zdravko Petrović, a glumci Dramskog studija mladih Gradskog pozorišta, Srđan Tomić, Filip Sadžakov i Srđan Kner, pokazali su da u određenim okolnostima svako može da postane zver.
Lebović je jednom prilikom o drami rekao: „Nismo nameravali da ispričamo ono što se zbilo u prošlosti. Hteli smo tu prošlost da otkrijemo kao mogućnost sadašnjosti, kao aktuelnu pretnju, prema kojoj čovek i čovečanstvo neprekidno moraju da zauzimaju stav pripravnosti“ (yugopapir.com).

Potom je Boris Babik izveo pesmu „Tamna je noć“.   

K.D.F.Naslovi

Popularni Članci