Na međunarodnom takmičenju za mlade tekstopisce: Pesma učenica „Zdravka“

  12 februar 2010
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Glas da su sva deca „Deca jednog sveta“ će se pesmom proneti širom planete zahvaljujući učenicama Laviniji Jovović i Tamari Češljarov iz Osnovne škole „Zdravko Gložanski“ iz Bečeja, koje su bile najbolje iz Srbije od svih učesnica na međunarodnom takmičenju za mlade tekstopisce na nemačkom jeziku održanom u maju mesecu 2009. godine.

Inače projekat „Škole: partneri budućnosti“ (PASCH) sa ciljem stvaranja mreže od najmanje 1.000 partnerskih škola širom sveta  koje će kod mladih podsticati interesovanje za modernu Nemačku, njeno društvo i jezik pokrenulo je nemačko Ministarstvo spoljnih poslova 2008. godine. U saradnji sa Gete Institutom i muzičarima iz Nemačke organizovano je takmičenje „Tvoj glas širom sveta“ na kojem su učestvovali mladi tekstopisci starosti između 12 i 20 godina iz 17 zemalja (Italije, Grčke, Turske, Albanije, Bosne, Rusije, Kine, Čilea, Bolivije, Indonezije, Srbije...).
Do uspeha mlade Bečejke su došle uz podršku nastavnice nemačkog jezika Milene Čolak, a kao nagrada pripala im je mogućnost da krajem januara borave u nemačkom gradu Erfurtu zajedno sa pobednicima iz drugih zemalja učesnica i snime svoj song „Deca jednog sveta“ u profesionalnom studiju za zajednički album.
U školi „Zdravko Gložanski“ 4. februara  priređena  je svečanost na kojoj su Lavinija i Tamara prisutnima prenele svoja iskustva i utiske sa snimanja i boravka u gradu Erfurtu. Naravno, otpevale su i pobedničku pesmu.
O tome kako se osećaju kao pobednice i šta to za njih znači, Lavinija i Tamara su rekle da su srećne što su pobedile, mada se tome nisu nadale. „Biti pobednik je divan osećaj, pogotovo što nam je pobeda omogućila da boravimo u Nemačkoj gde smo stekle nova iskustva, prijateljstva i upoznale drugu decu iz udaljenih krajeva sveta. Mnogo toga smo naučile i tek tamo smo postale svesne toga koliko je znanje jezika bitno i da jezike treba da učimo“, rekle su pobednice.
Pored učenika i nastavnika škole domaćina, svečanosti su prisustvovale učenice gimnazija iz Sente i Beograda, koje su takođe učestvovale na takmičenju, njihove nastavnice nemačkog jezika, Aleksandra Pavićević sa Gete Instituta i Johana Nise, stručna savetnica u nastavi inicijative „Škole: partneri budućnosti“ iz Beograda. Johana Nise je čestitala pobednicama i zvanično saopštila kome je pripalo drugo i treće mesto u Srbiji i podelila nagrade. Drugo mesto i video kameru su osvojile Sara Matić i Milica Budić, a treće mesto i MP3 plejer Tara Todorović i Danica Matović, sve učenice iz Treće beogradske gimnazije.               

LJ.M.

Naslovi

Popularni Članci