Zona tolerancije i u Bečeju: Dvojezične priredbe, recitacije, ljudski lanac

  24 novembar 2017
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Bečejska deca su priredbama i takmičenjima i ove godine obeležila Međunarodni dan tolerancije.

Dvojezične grupe Predškolske ustanove „Labud Pejović“ 15. novembra su u Gradskom pozorištu održale interesantan program čiji je cilj bio ukazati na to koliko je dobro što različiti živimo zajedno. Na manifestaciji su nastupile dvojezične grupe vrtića, koje su se publici predstavile mini-predstavama, plesnim tačkama i narodnim pesmama na srpskom i na mađarskom jeziku.

Na priredbi predškolaca član Opštinskog veća za kulturu, civilne organizacije i regionalnu saradnju Čaba Štefaniga, v.d. direktora Turističke organizacije Jovan Ječanski i vlasnica knjižare „Prizma“ Eržebet Ivanović uručili su i nagrade na konkursu „Naj naj dečja nedelja“: prvoplasirana je OŠ „Šamu Mihalj“ iz Bačkog Petrovog Sela, drugo mesto ravnopravno dele Ekonomsko-trgovinska škola i Tehnička škola, a trećeplasirana je Predškolska ustanova „Labud Pejović“.

Knjižara „Prizma“ je obezbedila nagrade, za prvu nagradu 20.000, za drugu 15.000, a za treću 10.000 dinara, a za te iznose će nagrađeni u istoj knjižari moći da kupe školski i kancelarijski materijal.

Podsticanje demokratske kulture

Za Dan tolerancije, 16. novembra, bili su aktivni i učenici i nastavnici u školi „Zdravko Gložanski“. Deca su igrala razne igre čiji je cilj bio prihvatanje različitosti, a sve to je bio deo projekta „Podsticanje demokratske kulture u školama“. Najlepšu „sliku“ su deca i profesori poslali o školi kada su u dvorištu objekta u centru Bečeja formirali „ljudska slova“ T i O i srce, svi obučeni u bele majice.

Decu sa smetnjama u razvoju posetili obdaništanci

Istog dana su i deca i mladi, korisnici Dnevnog boravka za decu sa smetnjama u razvoju Centra za socijalni rad, krunisali nedelju u znaku tolerancije, kada su primili decu iz dečjeg vrtića i sa njima igrali igrice, ukazujući na važnost prihvatanja drugih i donekle drugačijih. Prethodno su, tokom nedelje, deca iz Dnevnog boravka posetila svoje komšije, mališane iz jaslica predškolske ustanove.
Podsetimo da je Dnevni boravak organizovao slične aktivnosti i prošle godine u okviru Nedelje tolerancije pod nazivom  „Zona tolerancije“.

Recitovanje na jeziku komšija

Mađarsko kulturno društvo „Petefi Šandor“ 16. novembra desetu godinu zaredom je organizovalo takmičenje u recitovanju za Dan tolerancije, kada su deca mađarskog maternjeg jezika recitovala pesme na srpskom jeziku, a učenici srpskog maternjeg jezika učinili su to na mađarskom jeziku. Na nadmetanje se prijavilo ukupno 80 učenika, osim Bečejaca i Bačkogradištanci, ali i Zrenjaninci.

U grupi dece koja su recitovala na mađarskom jeziku, u kategoriji prvih i drugih razreda osnovnih škola prva nagrada je dodeljena Dmitru Mraoviću, a posebno priznanje dobila je Nevena Dobrički. U grupi učenika trećih i četvrtih razreda prve su bile Doroteja Mraović i Andrea Lehocki, drugu nagradu zaslužio je Marko Milinkov, a treću Natalija Tašković.

R.M.

Naslovi

Popularni Članci