Gradsko pozorište: Premijera „Otpora“

  22 decembar 2017
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Na bečejskoj premijeri predstave „Otpor“ 16. decembra, dan nakon premijere u novosadskom Srpskom narodnom pozorištu, uživala je i publika, ali i glumci na sceni.

„Otpor“ po tekstu kanadskog pisca Lija Mekdugala je prvo svetsko izvođenje predstave, koja je nastala u koprodukciji SNP-a, bečejskog Gradskog pozorišta, kao i udruženja „Arteria“ iz Novog Sada, u režiji Sonje Petrović. Dramski tekst Lija Mekdugala preveo je Igor Pavlović, koji je bečejskoj publici poznat po izvanrednim režijama za Dramski studio mladih, a on i glumi u predstavi pored Milice Grujičić, Marka Savića, Tijane Marković i Dimitrija Aranđelovića.
„Otpor“ je priča o pobuni mladih. Ukratko: troje mladih demonstranata usled nepredviđenih događaja i okolnosti, kidnapuje direktora velike farmaceutske korporacije i drže ga kao taoca. Oven, Dženi i Geri (pankeri) putuju svetom, žive u skvotovima i protestuju protiv G8 samita gde god da se održavaju. Jednog jutra Dženi „pokupi” stranca u dobrom odelu, gospodina Salivena, za kojeg se ispostavlja da je moćniji a, potom, i da je opasniji od svojih otmičara. Kada Salivenova asistentkinja Bet stigne da pomogne u pregovorima u vezi sa njegovim oslobađanjem, ulozi rastu, odanost se testira, a istina menja živote svih umešanih.
Rediteljka i glumci su nekoliko dana pre bečejskog izvođenja „Otpora“ novinarima obećali izvanrednu predstavu. Tako je i bilo.            

B.M.

Naslovi

Popularni Članci