Poznati Bečejci (22): Doktror Petar Petrović

  15 januar 2010
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Univerzitetski  Profesor, hirurg, prof. dr Petar Petrović, takođe pripada onim našim sugrađanima koji su većini Bečejaca, nažalost, nedovoljno poznati.

Redovni profesor Medicinskog fakulteta Univerziteta u Novom Sadu na predmetu hirurgija, vrstan vaskularni hirurg, dr Petrović je uveo gotovo sve operativne metode u oblastima vaskularne hirurgije i traumatologije, kojima se, inače, bavio. Svoje znanje i iskustva nesebično je prezentovao na stručnim skupovima ili u stručnim publikacijama, što ga je svrstalo među eminentne hirurge bivše Jugoslavije.Dr Petrović je, dakle, rođen u Bečeju 1934. godine. Otac Boško, bankarski činovnik, ubijen je u fašističkoj raciji 1942. godine, a majka Ivanka pred samo oslobođenje, 1944. godine. Brigu o njemu i njegovom pet godina starijem bratu  Jovanu preuzela je majčina sestra Ljubica Gavrilović, udata Ilić. Žrtvujući se za sestriće, ona se udala tek kada su Jovan i Petar stasali za studije.
Petar je od detinjstva pokazivao znake naglašene samostalnosti, prihvatajući ono što je život donosio, ne povlačeći se pred teškoćama. Nakon završetka gimnazije 1953. godine, upisuje medicinu u Beogradu, da bi od 1960. godine bio stažista u Opštoj bolnici u Sremskoj Mitrovici. Karijeru hirurga započinje 1964. godine na Hirurškoj klinici Medicinskog fakulteta u Novom Sadu. Uporan rad, talenat i znanje rezultirali su višemesečnim usavršavanjima na klinikama u Beogradu, Bratislavi, Lionu, Parizu i Čikagu kod priznatih stručnjaka za vaskularnu hirurgiju. Nova saznanja iz ove bolesti, kod nas tada nedovoljno poznata, primenio je na Klinici za vaskularnu i transplantacionu hirurgiju, čiji je bio osnivač, a u okviru Instituta za hirurgiju Kliničke bolnice u Novom Sadu.
Nakon odbrane doktorske disertacije 1977. godine, i asistentskog staža, postaje docent, zatim vanredni a onda i redovni profesor Medicinskog fakulteta u Novom Sadu, na predmetu hirurgija (1989). Sledeće godine postaje šef katedre za hirurgiju i tu će dužnost obavljati tokom naredne četiri godine.
Oko sebe je okupljao izuzetne timove saradnika, neprekidno insistirajući na njihovom usavršavanju, što je dovelo i do prve transplantacije bubrega, obavljene u Novom Sadu 1986. godine. Tokom više nego uspešne karijere obavio je preko 60 transplantacija bubrega, uz vrhunske rezultate u rekonstruktivnoj hirurgiji krvnih sudova. Objavio je u domaćim i stranim stručnim časopisima 80 radova, a svoja dostignuća predstavljao je na stručnim skupovima u zemlji i inostranstvu. Zajedno sa Đ. Stojšićem, D. Bencom i S. Avramovim objavio je 1989. godine monografju  „Thoracic outlet syndrome”.
Svoj trag je ostavio u brojnim međunarodnim lekarskim društvima, kao član i aktivni učesnik.
Na radnom mestu bio je studiozan i precizan, vodeći računa o svakoj sitnici. I od svojih saradnika dr Petrović je zahtevao maksimalnu angažovanost, dajući primer sopstvenim angažovanjem. Po rečima njegovog brata Jovana, Petar je bio ćutljiv, neelokventan, što ga, ipak, nije sprečavalo da bude druželjubiv i veseljak.
Bio je spreman da se žrtvuje za druge, ali i da otresito reaguje na izazove. Iza grube spoljašnjosti, kako kaže Jovan Petrović, krilo se meko srce. Pored nesumnjivih stručnih znanja, dr Petrović je imao i zavidan nivo opšteg obrazovanja. Voleo je Vojvodinu, voleo je Novi Sad, pa i Bečej, mada ga za njega nisu vezivale lepe uspomene u detinjstvu.
Umro je u Novom Sadu 1995. godine. Supruga Slobodanka radi u Institutu za zdravstvenu zaštitu dece i omladine, kao pedijatar. Kći iz prvog braka, Olga Petrović, diplomirala je na Univerzitetu u Pensilvaniji i stručnjak je za međunarodno pravo, a živi u Londonu.

Dušan Opinćal

Naslovi

Popularni Članci