Počinju 58. Majske igre: Predstave po izboru selektora Radoslava Milenkovića

  08 maj 2015
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Međunarodni festival scen-skog stvaralaštva dece i mladih - 58. Majske igre u Bečeju počinju 11. maja i trajaće do 15. maja.

Kao i svake godine, svečanom otvaranju Majskih igara na Pogači koje je zakazano za 17 časova prethodiće tradicionalni defile kostimiranih mališana iz Predškolske ustanove „Labud Pejović“ i nižih odeljenja iz osnovnih škola, a predvodiće ih klovnovi, žongleri i štulaši „Inex teatra“ iz Beograda.
„Program će voditi Osman Ahmed, voditelj sa RTS-a, a u programu će učestvovati hor ’Bubamara’, horić ’Labud Pejović’, učenici iz osnovnih škola sa horskim, plesnim i drugim tačkama, i na kraju će nastupiti trupa iz ’Inex teatra’ sa jednom spektakularnom tačkom. Nakon toga u sali Gradskog pozorišta sledi besplatan koncert gudačkog kvarteta ’Sensartika’ iz Beograda od 20 časova i to će biti neka vrsta poklona sugrađanima i gostima festivala. U okviru festivala biće organizovani i prateći programi, PR radionica, novinarska, fotografska i filmska radionica u kojoj će se praviti film o Majskim igrama. Tu je i volonterska radionica, gde će iskusni volonteri obučavati mlađe volontere i oni će, kao i ostali učesnici radionica tokom Majskih igara, pomagati organizatorima. Posle svake predstave biće održan okrugli sto u Galeriji ’Krug’ i rezultat toga biće film i bilten u kojima će biti prikazano sve što se dešavalo na festivalu. Takmičarski deo Majskih igara će trajati od 11. do 15. maja, kada će biti zvanično zatvaranje i dodela nagrada, a pre proglašenja pobednika, u čast nagrađenih, Dramski studio mladih Gradskog pozorišta će odigrati našu predstavu ’Bogojavljenska noć’. Kao i ranijih godina, u saradnji sa školama i vrtićem imaćemo organizovane posete predstavama, a cena ulaznice je 50 dinara. Ta saradnja je dobra, prošle godine je sala na svakoj predstavi bila puna i zahvalan sam im na tome, jer smatram da je to ideja festivala, ne samo otvaranje i defile, nego da pozorišne predstave budu posećene i gledane. Ove godine očekujemo 12 ansambala sa oko 300 učesnika iz gotovo svih republika bivše Jugoslavije, a selektor je odabrao i rezervne predstave ukoliko neko od izabranih učesnika otkaže gostovanje ili bude sprečen da dođe. Za učesnike iz udaljenijih gradova, kao što je Kotor, Tuzla, Kruševac, koji će u Bečeju boraviti jedan ili dva dana, obezbeđen je smeštaj i hrana. Za razliku od ranijih godina, ove godine će se Smotra dramskog stvaralaštva dece predškolskog uzrasta održati posle takmičarskog dela Majskih igara, 18. maja“, rekao je direktor Gradskog pozorišta Zdravko Petrović.
Pozorište je za održavanje Majskih igara dobilo finansijsku podršku od institucija viših nivoa vlasti. Ove, kao i prošle godine, pokrovitelji Majskih igara su Pokrajinski sekretarijat za kulturu i javno informisanje koji je odobrio 300.000 dinara, Pokrajinski sekretarijat za sport i omladinu sa 370.000 dinara, Ministarstvo kulture i informisanja sa 280.000 dinara i opština Bečej sa 200.000 dinara.
Prema rečima direktora pozorišta za učešće na 58. Majskim igrama stiglo je više od 40 prijava iz Srbije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, a na sceni „Zlatan Dorić“ Gradskog pozorišta tokom festivala biće prikazano 12 predstava, šest u kategoriji predstava za decu i šest u kategoriji za omladince po izboru selektora, glumca i reditelja Radoslava Milenkovića, među kojima je i bečejska predstava „Ostrvo s blagom“ Dečjeg dramskog studija.
Žiri 58. Majskih igara čine tri glumice – Terezija Figura iz Novosadskog pozorišta, Mihaela Stamenković i Suzana Lukić iz Beograda – a predstave će ocenjivati i dečji žiri.
U kategoriji predstava za decu biće prikazana predstava „Bajka o bajci“ OŠ „Jovan Popović“ iz Kruševca, predstava „Začarana princeza“ u izvođenju članova Dečje scene Kulturnog centra iz Smederevske Palanke, sa predstavom „Bajka o čarobnom sviraču“ predstaviće se članovi Gradskog pozorišta iz Jagodine, predstavu „Kapetan Džon Piplfoks“ odigraće ansambl omladinske scene Gradskog pozorišta iz Rume, „Lepota je ovde“ naziv je predstave OŠ „Jovan Popović“ i Dečjeg centra „Čisto srce“ iz Sremske Mitrovice, a Dečji dramski studio Gradskog pozorišta Bečej izvešće predstavu „Ostrvo s blagom“, dok je rezervna predstava „Školica za roditelje“ Školice glume Kreativnog centra Gradskog pozorišta Bečej.
U kategoriji predstava za omladince publici će se predstaviti članovi studija „Cotk tent“ iz Obrenovca predstavom „Sumnjivo lice“, Dramski studio „Zahumlje“ iz Crne Gore izvešće predstavu „Plava soba“, komad „San letnje noći“ odigraće članovi „Fabula Rasa gyermekszínjátszó Grund“ „Nepkera“ iz Subotice, „Stilske vežbe“ naziv je predstave članova Kulturnog centra iz Kule, Pozorište mladih amatera iz Pećinaca prikazaće predstavu „Trpeli“, a predstavu pod nazivom „DNA“ odigraće članovi JU Katoličkog školskog centra „Sv. Franjo“ iz Tuzle (Bosna i Hercegovina).
Rezervne predstave su „Hamlet, remake“ Kreativnog studija i teatra „Gartel“ iz Sremske Mitrovice i „Zeko, zeko“ studija „Cotk tent“ iz Obrenovca.

Najbolji plakat iz Sremske Mitrovice

Pobednik konkursa za idejno rešenje plakata za Majske igre je Radovan Hovanec iz Sremske Mitrovice, koji je osvojio i novčanu nagradu od 10.000 dinara, a izložba najboljih rešenja plakata biće upriličena u Galeriji „Krug“ Gradskog pozorišta.

Lj.M.

Naslovi

Popularni Članci