Nova sezona u Gradskom pozorištu: Draža Petrović, „Befemon“, predstave, filmovi

  18 septembar 2015
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Iz Gradskog pozorišta u Bečeju najavljuju bogat repertoar za novu pozorišnu sezonu koja počinje u oktobru promocijom knjige kolumni „Žvaka u pepeljari“ novinara i satiričara Dragoljuba Draže Petrovića koja je planirana za 2. oktobar u Pozorišnom klubu, s početkom u 19 časova.

Zatim, 4. oktobra u toku celog dana uslediće projekcije nekoliko 3D i 2D filmova, između ostalog biće prikazan i domaći film „Pored mene“, nedavno nagrađen na filmskom festivalu u Puli. U okviru Dečje nedelje biće prikazana dečja predstava „Školica za roditelje“. „Što se tiče ove naše predstave, zbog poruka koje ona šalje, rešili smo da napravimo mali eksperiment u dogovoru sa školama i vrtićem, pa ćemo 5. oktobra predstavu igrati isključivo za roditelje, a 6. oktobra od 17 časova za svu decu Bečeja i ulaz će biti besplatan“, rekao je direktor Gradskog pozorišta Zdravko Petrović. On je rekao da će svečana akademija povodom 8. oktobra, Dana oslobođenja Bečeja, koju organizuje Gradsko pozorište, biti održana dan ranije, 7. oktobra, zbog Festivala monodrame koji počinje 8. i trajaće do 11. oktobra. Zatim sledi gostovanje kikindskog akustičnog benda „Drvo truo“ koje je planirano za 16. oktobar, a za 17. i 18. oktobar najavljene su projekcije 3D crtanih filmova i 2D filmova za odrasle, dok će od 19. do 22. oktobra biti prikazan ciklus filmova naslovljen „Smrt fašizmu“.
„Pošto je oktobar mesec u kom slavimo antifašizam, odnosno promovišemo borbu protiv fašizma, prošle godine smo imali tribinu, ove godine će to biti ciklus filmova sa tom tematikom. Tokom četiri dana biće prikazana četiri filma, reč je o starijim filmovima koji su posvećeni ovoj temi, od onih koji to na parodično-komičan način rade, kao što je kultni film Čarlija Čaplina ’Veliki diktator’, preko ekranizacije Hemingvejovog romana ’Za kim zvona zvone’ i drugih filmova. Pomenuo bih i da ćemo 21. oktobra u Galeriji ’Krug’ imati otvaranje izložbe radova Bečejca Bojana Stričevića koji završava Likovnu akademiju i u pitanju je njegova diplomska izložba“, naveo je Petrović i dodao da će svečanom akademijom u pozorištu 27. oktobra bečejska Gimnazija obeležiti 90 godina postojanja.
Najznačajniji program u oktobru mesecu biće treći Festival monodrame „Befemon“ od 8. do 11. oktobra, koji ove godine donosi i neke novine.
„Ove godine ćemo imati stručni žiri, tako da festival više neće biti revijalnog, nego takmičarskog karaktera. Biće tročlani žiri u sastavu Dušanka Stojanović Glid, prošlogodišnja učesnica Befemona, a inače prvakinja Narodnog pozorišta iz Beograda, Milovan Filipović, glumac Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu i Bečejac, publicista Ivan Kovač. Imali smo različitih ponuda i predloga i izabrali smo pet monodrama, četiri na srpskom i jednu na mađarskom jeziku. Kao i prošle godine, dajemo šansu jednom mladom glumcu da se takmiči sa već poznatim imenima, a novina je da ćemo imati jednu dramu iz Bosne i Hercegovine koju će izvesti glumac Vlado Kerošević, prvak tuzlanskog pozorišta. Time na neki način postajemo međunarodni festival i želja nam je da u budućnosti imamo drame i iz Mađarske i drugih zemalja regiona, ali to će zavisiti i od novca kojim budemo raspolagali. Naglasio bih da će Festival monodrame 8. oktobra otvoriti Mira Banjac i tom prilikom biće organizovana promocija knjige ’Mira Banjac, 60 godina umetničkog rada’ i otvorena izložba slika ’Lica Mire Banjac’ u saradnji sa Pozorišnim muzejom Vojvodine. Promocija i izložba će početi u 17.30 časova, a izložba će najverovatnije biti u pozorišnom foajeu i biće otvorena dok i festival. Prvo veče (8. oktobar) će nastupiti glumac Ljubomir Bandović iz Beograda, koji će izvesti monodramu ’Kontraš’ i to je jedina komedija u okviru festivala. Drugo veče ćemo gledati Slobodana Beštića iz Narodnog pozorišta u Beogradu sa monodramom ’Šarlota’. U subotu, 10. oktobra, imaćemo dve monodrame, od 18 časova će mlada neafirmisana glumica Maja Nikolić iz Novog Sada igrati monodramu ’Lilika’ po tekstu Dragoslava Mihailovića, a od 20 časova će biti predstava na mađarskom jeziku, ’Klovan’ u izvođenju mladog glumca Đerđa Viraga iz Sente. Poslednje veče (11. oktobar) nastupa Vlado Kirošević iz Bosne i Hercegovine sa monodramom ’Krojcerova sonata’ po motivima teksta Lava Tolstoja. Zaista smo se trudili da izaberemo najbolje što možemo, jer nam je želja da napravimo prepoznatljiv kulturni brend, da festival postane tradicija, da pored Majskih igara imamo festival koji je profesionalni i da on bude i u regionalnom smislu važan i prepoznat. Mogu da kažem da se mnogo poznatih glumaca javlja i nude svoje predstave za festival, međutim, mi smo ograničeni i vremenom i sredstvima, i za sada je to pet predstava, nadam se da će ih u budućnosti biti više i da će festival trajati duže. Odabrane predstave su izvanredne, utisak je da smo i prošle godine imali sjajne monodrame, a nadam se da će posećenost na ovogodišnjem festivalu biti veća“, rekao je Petrović.
Sve predstave počinju od 20 časova, cena ulaznice je 150 dinara, a komplet ulaznica staje 500 dinara.
Prema rečima direktora Gradskog pozorišta posle svake monodrame biće organizovan okrugli sto u Galeriji „Krug“, a novina je i to što će se od ove godine uvesti i nagrada publike.
Pobednik Festivala monodrame će dobiti plaketu i poklon, delo umetnika iz Bečeja.
Bečejski „Befemon“ je podržao Pokrajinski sekretarijat za kulturu (80.000 dinara), a, kako je kazao Petrović, nada se i podršci donatora. „Prošle godine smo naišli na razumevanje i imali podršku od strane lokalnih firmi i nadam se da će tako biti i ove godine jer je to jedini način da se festival održi“.
Petrović je za novembar mesec najavio predstave u produkciji bečejskog pozorišta. „Ono što smo planirali prošle godine, trebalo bi da se realizuje u novembru mesecu, u pitanju je duodrama ’Džepovi puni kamenja’ u našoj produkciji a za to ćemo angažovati našeg stalnog saradnika Igora Pavlovića koji će najverovatnije i režirati predstavu i glumca Arpada Černika. Planiramo da produciramo još jednu predstavu na tekst Zorana Subotičkog o Lazi Kostiću i Lenki Dunđerskoj koja bi se igrala isključivo u dvorcu Fantast i u dvorcima Vojvodine. To je ideja koja bi trebala da se realizuje u saradnji sa autorom teksta Zoranom Subotičkim, Turističkom organizacijom Bečeja i Gradskim pozorištem. Želimo da ponudimo nešto što je vrlo zanimljiv proizvod, polučasovna predstava ili igrokaz o ovim vrlo znamenitim ličnostima srpske kulture 19. i 20. veka, u kojoj bi igrali profesionalni glumci i koja bi bila i zanimljiva turistička ponuda. Za sada je to na nivou ideje i pregovori su u toku“, rekao je direktor pozorišta.

Vragolaste pozorištarije

Članovi Dečjeg dramskog studija Gradskog pozorišta Bečej 25. septembra gostovaće na 9. festivalu „Vragolaste pozorištarije“ u Smederevskoj Palanci sa predstavom „Ostrvo s blagom“, koja je pobedila na ovogodišnjim Majskim igrama.

Lj.M.

Naslovi

Popularni Članci