Promocija knjige „Lutajuća planeta“: „Pismenost mora da postoji zato što je ona snaga“

  13 novembar 2015
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

U Kreativnom centru Gradskog pozorišta 4. novembra priređena je promocija knjige „Lutajuća planeta“ pesnika, novinara i urednika RTV-a Nenada Miloševića, na kojoj je pored autora gostovao i Svetislav Travica, aforističar, pesnik i prevodilac.

Knjiga „Lutajuća planeta“ je, kako je rekao autor, „svaštara“, u kojoj ima 170 mikroeseja o poeziji, o kulturi i politici u širem smislu, a nastala je iz svojevrsne bojazni, „jer sam osetio da ako ja to ne zabeležim može da nestane iz kolektivne memorije književne javnosti“.
Slažući se sa konstatacijom direktora pozorišta Zdravka Petrovića da osnovna osećanja u ovim esejima jesu seta, nostalgija ili rezigniranost, Nenad Milošević je naveo da živimo u „jednom vremenu neostvarenih ideala i za ljude koji su politički sanjali jednu nezavisnu i jaku zemlju, a isto živimo u zemlji neostvarenih ideala za ljude koji su verovali u Jugoslaviju, višenacionalnu zajednicu“.

„Moram da se okrenem generacijski prema tom dobu u kome sam živeo, tom dobu tranzicije, propasti komunizma, nacionalizma i čekanja ulaska u Evropu i osećam dužnost da odgovorim kao liričar, kao pesnik i kao esejista. Video sam jedan svet koji nestaje, video sam taj svet kulture koji se razvio u socijalizmu i dosegao nekim svojim segmentima visoke evropske, svetske nivoe, a onda sam video kako se on urušava i odbacuje zajedno sa socijalizmom. I sada, kada se suočavamo sa tom pseudotranzicijom u srpskoj kulturi, a odbacili smo dobra kulturna nasleđa socijalizma, šta ostaje? Ostaje rijaliti šou, ostaje pustoš. Nismo to tako hteli, ali sada žanjemo ono što smo posejali i to je, nažalost, gorka istina“, rekao je Milošević.

Iako je urednik brojnih televizijskih emisija iz kulture, nauke i obrazovanja, on je rekao da su kulturni sadržaji malo zastupljeni u medijima i istakao
da je osnovna pismenost snaga, moć i samopouzdanje jednog društva. „Internet i nove tehnologije ne možemo odbaciti ali moramo da zadržimo osnovnu pismenost. Pismenost mora da postoji zato što je ona snaga. Pismenost je moć zato što omogućuje da pravimo varijetete, da pravimo razlike kada čitamo određene tekstove, a to su one fine nijanse koje jednu kulturu čine bogatom“, kazao je Milošević.

„Kada na televiziji raspravljaju o socijalnoj politici i ekonomiji, pozovu pevačicu. A kada raspravljaju o umetnosti i kulturi, oni pozovu dve“, jedan je od aforizama kojim se Svetislav Travica, aforističar, pesnik i prevodilac nadovezao na teme o kojima govori knjiga Nenada Miloševića, i koji nas, kako je rečeno, „svojim aforizmima koji su slatkogorak lek, podseća na sopstvenu stvarnost“.
„Pisati aforizme je vrlo lako“, rekao je Travica nastavljajući u svom maniru, „jer za aforističara radi i predsednik i premijer i vlada i preduzeća i narod. Svi rade za njega“, potkrepljujući to rečima da je „dovoljno da se pročita nekoliko novinskih naslova i da iz toga nastane aforizam.“

Lj.M.

Naslovi

Popularni Članci