Jubilej firme „KNOTT Autoflex YUG“: Deset godina razvoja

  15 novembar 2013
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

U petak je u krugu fabrike, u prisustvu brojnih gostiju iz zemlje i inostranstva i predstavnika bečejske lokalne samouprave održano svečano obeležavanje deset godina postojanja bečejske firme „KNOTT Autoflex YUG“ d.o.o. čije je nastajanje praktično započeto osnivanjem „Motorcoop“ d.o.o. 1993. godine. Pet godina kasnije formira se preduzeće „Motorflex-KNOTT“ d.o.o. koje obavlja distribuciju vučnih kuka za putnička vozila, vučnih spojki za teretna vozila, torzionih osovina za prikolice i ostale opreme koju proizvodi „KNOTT grupa“. Nakon kupovine većine akcija akcionarskog društva „Remont“ iz Bečeja, 2003. godine adaptirana je jedna prazna i dograđena nova hala i osniva se „KNOTT Autoflex YUG“ d.o.o. i u Bečeju započinje proizvodnja tandem blatobrana i polublatobrana za lake prikolice, prikolice i teretna vozila i nekočione osovine za tržišta republika bivše Jugoslavije, Grčke, Bugarske, Turske i Izraela. Od ostvarene proizvodnje 90 % se plasira na tržište Evropske unije, a 10 % na domaće tržište.

U februaru 2006. godine „KNOTT Autoflex YUG“ uvodi ISO standard 9001 i time se ostvaruje veća mogućnost distribucije proizvoda na probirljivo evropsko tržište.
U današnjim uslovima deset godina postojanja neke firme koja se bavi proizvodnjom je vredno pažnje i za svaku pohvalu. O tome kako vidi proteklu deceniju Dragan Knežev, vlasnik i direktor „KNOTT Autoflex YUG“ d.o.o. je rekao:
- Za mene je to deset godina vrlo brzog razvoja i rasta. Potrebno je istaći da smo mi jedna od prvih firmi koja je napravila zajedničko ulaganje, odnosno inostrano ulaganje u Bečeju. Od firme „Remont“ privatizovane 2002. godine, koja je tada imala 75 zaposlenih, rodila se još jedna firma, „KNOTT Autoflex“ koja je započela rast, tako da sada u obe firme imamo preko 230 zaposlenih radnika. Mislim da je to za Bečej vrlo značajno, i što se tiče broja zaposlenih i što se tiče prihoda za opštinski budžet. Pored toga, pre tri godine smo otvorili još jednu firmu u Čoki, gde ima 150 radnika, tako da se odluka o zajedničkom ulaganju od pre deset godina pokazala kao potpuno ispravna.

Tako je kada se pogleda unazad, a kako je kada se pogleda unapred?

- Postoje planovi i za budućnost i sigurno je da nećemo stati na ovom gde smo sada. Biće još zapošljavanja i još proširenja kapaciteta i još većeg izvoza, bez obzira na krizu, jer mislim da će krize uvek biti. Svako mora da se snalazi u svojoj oblasti i da pronalazi načina da opstane na tržištu, da se proširi, da razvija svoj posao, a okolnosti, pre svega na svetskom tržištu, jer mi preko 93 % izvozimo, nikada nisu bile lake, pa ne verujem ni da će biti u budućnosti – rekao je Dragan Knežev.
Danas „KNOTT Autoflex YUG“ d.o.o. spada u red velikih preduzeća, proizvodnja se prostire na 6.000 m2 a preduzeće je zauzelo mesto lidera u jugoistočnoj Evropi u proizvodnji i prodaji delova za autoprikolice.

V.F.

Naslovi

Popularni Članci