PROMOCIJA KNJIGE: Monografija hrama

  01 novembar 2013
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

U Narodnoj biblioteci u Bečeju, 26. oktobra, u prisustvu mnogobrojnih posetilaca, predstavljena je monografija „Hram svetog velikomučenika Georgija u Bečeju 1858-2008“ autora Dragiše Slavića. O knjizi su govorili Bojan Džigurski, izdavač, prof. dr Aleksandar Kasaš, recezent, i autor monografije.

Prof. dr Aleksandar Kasaš izrazio je zadovoljstvo što je u prilici da govori o knjizi Dragiše Slavića, tim pre što je on bio njegov student, i što je smogao snage da napiše i objavi ovako lepu i vrednu monografiju o jednom značajnom verskom objektu.
„Hram Svetog velikomučenika Georgija u Bečeju svakako da spada, zbog svoje duhovne, umetničke i arhitektonske lepote, u važne objekte naše, ne samo duhovne, nego i arhitektonske i druge vrednosti. Koncepcija monografije ima svoj logičan sled i tematske celine koje je autor znalački izdvojio. U njoj je istakao važne segmente bogatstva hrama, ali i istorijske okolnosti, kojima je uspeo da sadržaj sačini logičnim i opravdano istoriografskim“, rekao je između ostalog dr Kasaš i poželeo autoru mnogo čitalaca i što više izdanja.
Pre otkrivanja motiva za pristupanje ovakvom „svojevrsnom poduhvatu“, autor monografije „Hram svetog velikomučenika Georgija u Bečeju 1858-2008“, Dragiša Slavić se zahvalio svim prenumerantima koji su knjigu kupili u pretprodaji i na taj način pomogli njeno štampanje.
„Moj glavni motiv rada na ovom delu je bila želja da se rasvetli priča tzv. legenda - zašto bečejska crkva nije mogla da obeleži svoju hramovsku slavu Đurđevdan. Većina nas zna da je postojala priča da se tu, da li u crkvi ili ispred, nešto dogodilo, međutim, tražeći informacije o tom događaju, naišao sam na zaista mnoštvo interesantnih događaja i momenata koji su činili ovih 150 godina crkve. Namerno vam neću reći do kakvog sam zaključka i saznanja došao što se tiče hramovske slave, to ću ostaviti vama da pročitate i da sami zaključite“, rekao je Slavić.
Inače, prema rečima direktorice Narodne bilioteke Izabele Šormaz, ovo je četvrta knjiga koja se ove godine našla u „Zavičajnoj zbirci“ biblioteke, a do kraja godine očekuje se da će ova kolekcija, značajna za lokalnu zajednicu, biti bogatija još za dve knjige.

LJ.M.

Naslovi

Popularni Članci