Promocija u Narodnoj biblioteci: Roman o erupciji gasa u Medenjači

  23 novembar 2012
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

U organizaciji kompanije NIS Gaspromnjefta u Narodnoj biblioteci je promovisana knjiga „Šta to huči u Bečeju“, autora Vidosava Jankovića. Knjiga govori o erupciji gasa koja se dogodila krajem 1968. godine u bečejskoj Medenjači, te je promocija bila zakazana 10. novembra u 14 časova i 45 minuta, jer je erupcija počela u to vreme pre 44 godine.

Promociji je, osim autora, prisustvovao mr Boško Brzić iz Budisave, lektor i priređivač knjige, Dragan Mitić, direktor NIS-ovog pogona Bačka u Bečeju, predstavnici lokalne samouprave i četrdesetak građana.
Roman „Šta to huči u Bečeju“ svedoči o događajima koji su nepunih osam meseci unosili strah među građane Bečeja i okoline, odneli i ljudske živote i pretili da izazovu ekološku katastrofu. Zbog toga nije čudo što su građani Bečeja u aprilu ove godine bili u panici kada se prilikom bušenja žutog bunara u Donjem gradu desila erupcija gasa, koja se završila bez tragičnih posledica, ali je kod mnogih građana izazvala sećanja na događaj iz 1968. godine.
„Knjiga je posvećena gradu Bečeju i građanima Bečeja koji su učestvovali u sanaciji erupcije i u spasavanju ljudskih života. Ona je i pomen ljudima koji su ostavili svoje živote u koritu Mrtve Tise 11. aprila 1969. godine“, rekao je autor knjige Vidosav Janković, penzioner NIS-a koji je knjigu napisao 1970. godine u Sremskoj Kamenici, gde se na Institutu za tuberkulozu lečio od posledica borbe s erupcijom gasa u Bečeju.
Knjiga je objavljena 40 godina kasnije, 2010. godine.
U Narodnoj biblioteci je postavljena i izložba „Istorija bačkog bunara na stranicama bečejskih novina“.

LJ.M.

Naslovi

Popularni Članci