Gradskom pozorištu: Uzaludno ulaganje

  24 avgust 2012
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Ubrzo nakon promena na mestu v.d. direktora Gradskog pozorišta, desila se promena i u unutrašnjosti zgrade pozorišta. Naime, prošle nedelje su uklonjeni tek postavljeni zidovi svlačionice pored plesne sale, ali i pregradni zid koji je prošle godine postavljen po sredini hola na ulazu u zgradu pozorišta.

Novi v.d. direktora Gradskog pozorišta Zdravko Petrović je rekao da su zidovi uklonjeni po nalogu protivpožarne inspekcije. Pregradni zid koji je obezbedio zaseban ulaz u pozorišni klub u kojem je bilo dozvoljeno pušenje, ranije je postavljen, a protivpožarni inspektor je već pre izvesnog vremena naložio da se on ukloni jer sprečava evakuaciju u slučaju požara.
„Za ovaj drugi deo koji je sad izgrađen da bude improvizovana svlačionica, imali smo dve opcije, ili da izmestimo čitavu kutiju u kojoj je smešten protivpožarni signalizator, koji mora da je na vidnom mestu i nikako ’pod ključem’, što je jako skupo, ili da uklonimo zidove, koji su po mom mišljenju ružili hol, jer ne mislim da je na mestu da se u jednoj ustanovi kulture prekraja hol i postavljaju zidovi po sredini ili da se od toga pravi svlačionica. Znam da to ljudima koji su u ’Đidu’ ne odgovara, ali pokušaćemo da nađemo neko drugo rešenje i već imamo određene ideje. Pokušaćemo da razgovaramo sa ljudima iz kluba radioamatera, koji su u zgradi pored u kojoj ima više prostorija i neka od njih bi mogla da se preuredi za potrebe ’Đida’. Protivpožarni inspektor je dao rešenje po kojem sam ja kao odgovorno lice morao naložiti uklanjanje zidova, jer su kazne ogromne, od 500.000 do milion dinara za instituciju i nekoliko stotina hiljada dinara za odgovorno lice. U tom rešenju se navodi i šta je još potrebno da se promeni da bi se ispunili propisi za slučaj požara i evakuacije“, objasnio je Petrović.
Inače, svlačionica je izgrađena u sklopu projekta rekonstrukcije i sanacije plesne sale i kanalizacije (radovi su počeli u junu a nedavno su privedeni kraju) u Gradskom pozorištu. Za taj posao je iz opštinskog budžeta obezbeđeno 1,5 miliona dinara. O tome da je iz opštinske kase izdvojena značajna suma za posao koji je „pokvaren“ i pre njegovog završetka, Petrović je rekao: „Od milion i po dinara najmanja stavka je išla na pregradne zidove, par stotina hiljada dinara, (to su lesonit ploče koje su sada uklonjene i uskladištene u magacin), dok je veći deo novca utrošen na sređivanje plesne sale i sanaciju toaleta. To je sve urađeno, sada se kreči preostali deo hola, treba da se saniraju i prozori na plesnoj sali, kancelarijski prostor KUD ’Đido’, a biće sanirani i toaleti na spratu iza bine koji su takođe u veoma lošem stanju i voda iz njih curi u prostoriju biblioteke Ekonomsko-trgovinske škole. Planiramo da u skorije vreme uradimo i obnovu krova na zgradi pozorišta, ali još se ne zna da li će to biti privremeno rešenje ili će se raditi detaljna rekonstrukcija, za čega će biti potrebno obezbediti ozbiljnija sredstva, a za to ćemo pripremiti i projekte sa kojima ćemo konkurisati kod pokrajine ili republike. Pored toga, u planu je i krečenje fasade i zamena prozora zbog energetske efikasnosti, pa ćemo i za to pokušati da konkurišemo kod nadležnog ministarstva kao što je to uradila i Gimnazija“.
S obzirom na to da je uklonjen pregradni zid koji je obezbeđivao zaseban ulaz u pozorišni klub, u ovom lokalu više nije dozvoljeno pušenje, što će svakako izazvati negodovanje brojnih posetilaca. Petrović je rekao da je razgovarao sa sanitarnim inspektorom kako bi pokušali da pronađu adekvatno rešenje kojim bi zadovoljili i propise i zahteve posetilaca.

LJ.M.

Naslovi

Popularni Članci