Omladinski aktivizam se isplati: BUM je dobitnik nagrade „Mlad grad“

  17 avgust 2012
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Bečejsko udruženje mladih (BUM) dobitnik je glavne nagrade „Mlad grad“ 2012. za doprinos poboljšanju saradnje između lokalne samouprave i mladih.

Nagrade „Mlad grad“ se dodeljuju lokalnim samoupravama, pojedincima, nevladinim organizacijama i grupama koje omogućuju mladim ljudima da volontiraju, putuju, budu informisani, da imaju prostor za rad. Priznanje se dodeljuje u tri kategorije: za najbolju nevladinu omladinsku organizaciju, za doprinos razvoju omladinske politike u lokalnim samoupravama i za dodeljeni javni prostor.
Bečejski BUM-ovci su nagradu „Mlad grad“ primili 10. avgusta u Muzeju nauke i tehnike u Beogradu.

Dan mladih

Međunarodni dan mladih ustanovila je Generalna skupština UN 2000. godine. U Srbiji se taj dan obeležava od 2007. godine nizom manifestacija. Umesto toga ili uporedo s tim predstavnici vlasti bi trebali da više vode računa o potrebama mladih ljudi, o tome da se njihov glas uvažava i čuje. Dok čekaju promene, mladi i dalje odlaze iz Srbije pre svega zbog toga što ne mogu da nađu posao.

Osim organizacije mladih iz Bečeja, nagrađene su i opštine Kikinda, Blace, Ivanjica, Krupanj i Preševo, grad Loznica, grupa mladih Planeta inovativaca iz Smederevske Palanke i Pokreni se iz Raške i aktivista Filip Vukša iz Beograda.
Nagradu za Dan mladih (12. avgust) treću godinu zaredom dodeljuje nevladina organizacija Građanske inicijative u partnerstvu sa Ministarstvom omladine i sporta i Ministarstvom regionalnog razvoja i lokalne samouprave.
Podsetimo da je u avgustu prošle godine predstavnicima opštine Bečej uručena nagrada „Mlad grad“ za najbolju opštinu u Srbiji što se tiče obezbeđivanja javnog prostora za omladinu, jer je otvorila Centar za decu i mlade u Glavnoj ulici 47, koji je ustupljen na korišćenje Kancelariji za mlade, timu Lokalnog plana akcije za decu, učeničkoj grupi „Kosmopolite“, Kancelariji za romska pitanja, biblioteci igračaka za decu sa smetnjama u razvoju i BUM-u.
Za dodelu nagrade opštinu Bečej je predložilo Bečejsko udruženje mladih.

K.D.F.

BUM akcije u avgustu

„Igre bez granica“ koje su BUM-ovci zakazali za Dan mladih na bazenu OSC-a „Mladost“ otkazane su zbog relativno niskih temperatura, a verovatno će biti organizovane nakon 19. avgusta. Nisu, međutim, otkazane sledeće akcije i manifestacije ove omladinske organizacije: turnir u malom fudbalu „Joga bonito“ održan je od 7. do 11 avgusta; javna radna akcija „Da zaživi centar sivi“ održan je u sredu, kada su mladi okrečili žardinjere ispred Robne kuće, lakirali klupe i sadili cveće; poslednja u nizu akcija BUM-a u avgustu je treća Vojvođanska olimpijada starih sportova, koja će biti održana u nedelju, uoči seoske slave, na gradskom stadionu u Bačkom Gradištu.

 

Naslovi

Popularni Članci