Promocija u Narodnoj biblioteci: Časopis „Tisa“ – svežina na književnom polju

  16 decembar 2011
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

U Narodnoj biblioteci je prošlog petka priređena je promocija dvobroja časopisa za književnost i umetnost „Tisa“, koji je ujedno i omaž književniku Bošku Ivkovu.

Prvi broj časopisa „Tisa“ objavljen je u proleće 2008. godine i od tada izlazi dva puta godišnje, izdavač je Narodna biblioteka, a osnivač je Skupština opštine Bečej.
O novom broju časopisa govorili su urednik Svetislav Travica, članica uredništva Tatjana Drapšin, Žarka Svirčev i Marija Vujević, profesorice srpskog jezika i književnosti. Prethodno je časopis već predstavljen u Kulturnom centru u Beogradu, u Novom Sadu i u Bačkom Gradištu.
„To što je časopis ’Tisa’ prvo predstavljen u Beogradu, samo govori da je on vrlo cenjen i da po svom sadržaju, ulozi i poruci predstavlja nešto u srpskoj kulturi. U to smo se uverili u Beogradu gde je na promociji bilo mnogo uglednih gostiju, značajnih pisaca, univerzitetskih profesora, koji su se jako lepo izrazili o časopisu i rekli da je on jedna svežina na našem književnom polju i da donosi mnogo novih stvari“, rekao je Travica. On je objasnio da je cilj izdavanja časopisa da Bečej „kao jedan grad koji je poznat kao konzument kulture, jer ovde dolaze brojne predstave, pisci, slikari iz raznih gradova da se promovišu“, dobije jednu kulturnu akciju sa kojom bismo mogli i drugima da se prikažemo i da se jednog dana pokrene i izdavačka delatnost koja bi omogućila mnogim neafirmisanim autorima da objave svoje radove, ali je to za sada futuristička ideja koja će morati da čeka neka bolja vremena.
„Takođe je bila ideja, koju je podržavao i Vujica Rešin Tucić, koji je pomogao osnivanje i pokretanje ovog časopisa, da se ustanovi i neka vrsta nagrade, što bi bilo priznanje i njemu, i nama, i gradu, i to bi bila mogućnost da ovde učestvuju mnogi pesnici i da se pruži novi kulturni sadržaj Bečeju. Nažalost, situacija je takva da nije moguće trenutno realizovati ni ideju da časopis izlazi četiri puta godišnje, ali mislim da je najvažnije da održimo kontinuitet. Imamo brojne autore koji se javljaju i šalju svoje priloge, tako da materijala ima, a nadamo se da će se vremena promeniti, pa da će časopis moći češće da izlazi i da u njemu bude zastupljeno više radova i više autora. Vreme je pokazalo i da je sve više onih koji pišu za ovaj časopis, a žive u ovom gradu. U ovom broju imamo priču Marije Vujović, tekst Ivana Kovača, u prethodnim brojevima su bili radovi Žarke Svirčev, Đorđa Brankova. Sada imamo i prilog Florijana Hajdua, našeg zemljaka iz Bačkog Petrovog Sela koji živi u Nemačkoj, čest gost u našem časopisu je i Saša Maćašev koji svoje priloge šalje iz Amerike. Sve to dokazuje da je časopis opravdao i sa te strane svoju ulogu“, rekao je urednik časopisa „Tisa“ i naglasio da je novi broj posvećen Bošku Ivkovu koji je dao svoj doprinos u nastanku časopisa, književniku rođenom u Staparu, koji je živeo u Novom Sadu. Njegovo najvažnije delo je „Vojvođanska čitanka“.
Prvi put u časopisu „Tisa“ pojavljuje se Marija Vujović, profesorica srpskog jezika i književnosti u penziji, sa pričom „Četrdesetnica“ za koju je na književnom konkursu „Banatsko pero“ dobila nagradu. Ona je pre čitanja odlomka iz svoje priče rekla: „Smatram da je časopis ispunio svoju funkciju, a to je da nas pouči, da nas podseti na stare vrednosti, neprolazne, svevremenske, da nam ponudi nešto novo, da probudi našu radoznalost i osećanja. Mislim da časopis to ispunjava, pored toga što nama Bečejcima, kao i drugima, pruža mogućnost da objavimo neke svoje radove“.
O časopisu „Tisa“, sud sa aspekta čitalačke publike dala je i profesorica srpskog jezika i književnosti Žarka Svirčev: „Jedna od ključnih prednosti ovog časopisa je što odgovara zahtevima različitih profila čitalaca. U njemu mogu da pronađu zanimljive tekstove ljubitelji književne reči, ljubitelji umetnosti, pošto časopis nije posvećen isključivo književnosti, nego uopšte umetnosti, a ono što je meni posebno zanimljivo je da i istraživači književnosti, odnosno naučni radnici i te kako mogu da pronađu mnogo zanimljivih priloga. ’Tisa’ obuhvata i tradicionalne književne izraze ali i moderne, savremene sadržaje kao što je filmski scenario ili nešto što je danas posebno aktuelno i atraktivno, to je blog. Blog ne samo što pripada književnosti, nego i problematizuje sam pojam književnosti i ovo je prvi časopis koji je formu bloga počeo da objavljuje u štampanom obliku“.
Po završetku promocije prisutnima je podeljen primerak časopisa „Tisa“ koji je štampan u 300 primeraka.

LJ.M.

Naslovi

Popularni Članci