„Festival pameti“ u Bečeju: Takmičenje za učenike natprosečnih sposobnosti

  11 februar 2011
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

U bečejskoj Gimnaziji je 3. februara održano kvalifikaciono takmičenje u okviru „Festivala pameti“ pod pokroviteljstvom Pokrajinskog sekretarijata za obrazovanje i uz podršku opštine Bečej.

Na takmičenju su učestvovala 23 srednjoškolca iz bečejskih srednjih škola.
Festival su, u prisustvu predstavnika lokalne samouprave i direktora srednjih škola, otvorili Jožef Kabok, pomoćnik pokrajinskog sekretara za obrazovanje i Zdravko Živković, savetnik za finansije u pokrajinskoj vladi.
Jožef Kabok je poželeo učesnicima mnogo uspeha u takmičenju čiji je cilj da podstiče logičko razmišljanje i zaključivanje. Prisutnima se obratio i predsednik opštine Peter Knezi koji je rekao da ne sumnja u to da će bečejski srednjoškolci pokazati dobre rezultate na ovom takmičenju, a obećao je i da će učenici koji se budu plasirali u finale biti nagrađeni i od lokalne samouprave.
Inače, takmičenje „Festival pameti“ se odvija od decembra 2010. godine do juna 2011. u 20 gradova Vojvodine. Do sada je realizovano u Novom Sadu, Kikindi, Subotici, Bačkoj Topoli i Bečeju, a ove nedelje će biti u Senti i po tri pobednika iz svakog grada će učestvovati na finalnom takmičenju u junu u Skupštini Vojvodine u Novom Sadu. Pobednici na finalnom takmičenju će imati priliku da otputuju u Ameriku i da učestvuju na završnom takmičenju zajedno sa ostalim kandidatima iz drugih zemalja.

Šta je „Doris“?

Prema rečima Zdravka Živkovića, ideja za ovo takmičenje je nastala prošle godine kada je fondacija Martina Gardnera pokrenula inicijativu da se u celom svetu obeleži dan njegovog rođenja i da se održi takmičenje koje će popularisati logičko razmišljanje. Akcija je naišla na dobar prijem u celom svetu.
„Mi smo organizovali prvo takmičenje u Novom Sadu i pokazalo se da su deca izvanredno pametna, sposobna i zainteresovana za takvu vrstu takmičenja. Odlučili smo da to takmičenje spustimo na nivo opština i gradova u Vojvodini, a možda u drugoj fazi i na teritoriju cele republike, jer je to prilika da deca pokažu svoje znanje, sposobnosti i logičke veštine“, rekao je Živković i objasnio kako je nastala njegova slagalica „Doris“. „Pre 7-8 godina sam došao na ideju da napravim nešto za logičko razmišljanje. Preko starih kockica zalepio sam nalepnice koje su se bazirale na boji koja predstavlja univerzalni jezik svima razumljiv, a slaganjem tih boja se mogu praviti različite kreativne figure i tako je krenulo. Svoju prvu slagalicu sam poslao u Ameriku, firmi koja se bavi logičkim slagalicama. Rekli su da je to jako dobro i dali su mi podstrek da nastavim sa razvijanjem novih, tako sam napravio ’Doris’. Slagalicu sam u Americi predstavio na elitnom skupu rekreativnih matematičara iz celog sveta, pred oko 500 učesnika i dobio ovacije, a nisam ni mislio da je to toliko značajno i novo. Nakon toga su je proglasili za najbolju slagalicu za 2009. godinu jer je prva slagalica koja je prevazišla Rubikovu kocku po broju mogućih kombinacija. ’Doris’, uključujući i druge osobine koje omogućavaju kreativnost, više nivoa težine, prilagođava se za sve uzraste i služi kao rekreativna slagalica za mentalno razgibavanje odraslih, i to je bio razlog da se ona proglasi najboljom. Igra je patentirana i sad je veliko interesovanje proizvođača elektronskih uređaja da se prebaci u digitalnu formu. Kompanija ’Epl’ je prva prihvatila da distribuira ovu igru preko svojih uređaja i to je prvi korak ka popularizaciji u celom svetu“, rekao je Živković.
Trenutno se „Doris“ prodaje samo u Americi i Srbiji, kod nas je jedini distributer Top-šop, koji ima licencu i za 20 zemalja u Evropi.

Cilj projekta „Festival pameti“ je da se otkriju talentovani učenici srednjih škola, koji imaju natprosečne sposobnosti za vizuelno uočavanje, povezivanje delova u logičku celinu, logičko razmišljanje i zaključivanje, te da podstiče učvršćivanje njihovog samopouzdanja.
Takmičenje se bazira na slagalici „Doris“ koju je osmislio Zdravko Živković, a koja je proglašena za najbolju slagalicu u 2009. godini od strane najprestižnijeg američkog časopisa Games za rekreativnu matematiku i logičke igre.
U sklopu „Festivala pameti“ paralelno se odvija i takmičenje u strateškoj igri „Doris“ (digitalnom obliku slagalice) i to je posebna kategorija takmičenja, a po tri najbolja učesnika će se takmičiti u finalu u Novom Sadu. Najbolji će biti nagrađeni besplatnim internetom (godinu dana) i nekim od uređaja koji podstiču razvoj inteligencije i obrazovanja.
Pobednici kvalifikacionog takmičenja na „Festivalu pameti“ u Bečeju su Bojana Vuletin i Nikola Kovačev iz Ekonomsko-trgovinske škole i Mirjana Ćurčin iz Gimnazije, a u kategoriji digitalne verzije slagalice „Doris“ to su Aleksandar Stepanov iz Tehničke škole, Đorđe Ilčešin iz Ekonomsko-trgovinske škole i Ivan Vukašinović iz Tehničke škole.

LJ.M.Naslovi

Popularni Članci