Listanje starih novina: START KABLOVSKE TV U BEČEJU - Prvi prenos iz redakcije „Mozaika“

  26 novembar 2010
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Direktnim prenosom iz naše redakcije, 11. novembra, počeo je eksperimentalni program kablovskog distributivnog sistema BeNet.

Bio je to ujedno i prvi prenos u okviru dvosmerne kablovske mreže, za sada jedinstvene u našoj zemlji. Njime su demonstrirane samo neke od inače višestrukih prednosti ovog sistema nad onim do sada instaliranim kod nas, kao što su mogućnosti da svaki korisnik može i da emituje program, kao što su ostvarive povratne veze sa Internetom i Intranetom brže i sa više kapaciteta, da je preko mreže BeNeta i pomenutih komunikacionih sistema moguće (jeftinije) telefoniranje, pa čak i interaktivno, kada se sagovornici gledaju na ekranu. Da pomenemo i mogućnost, za privredu veoma važnu, povezivanja računara u okviru mreže BeNeta i na taj način brže razmene neophodnih informacija.
Prvi direktni kablovski TV prenos obavio je investitor, vlasnik BeNeta, Dragan Belić, a potom je prezentacija sistema nastavljena u Skupštini opštine. U kabinetu predsednika opštine mr Endrea Husaga istaknute su i druge prednosti BeNeta, među kojima je za novinare i ostale uzvanike najinteresantnija bila mogućnost da se sa razvojem mreže u programu pojavi i TV Bečej. Prilikom ustupanja prava na izgradnju kablovsko-distributivnog sistema Skupština opštine je za sebe rezervisala dva, a sam izvođač BeNet jedan TV kanal, preko kojih bi se mogao emitovati informativni program.
Predsednik Izvršnog odbora Zoran Stojšin i predsednik komisije tog odbora za projekat kablovske TV Miloš Mihajlović još jednom su istakli princip kojim se lokalna uprava rukovodila prilikom ustupanja prava na izgradnju kablovske televizije, a taj je da uprava u projekat nije uložila nijedan dinar, odnosno da je koncesija uslovljena obavezom investitora da može da naplaćuje samo priključenje na već izgrađenu mrežu i da pre toga mora da prikaže njene tehničke mogućnosti, što je ovom prezentacijom i ispunjeno.
Prezentacija mogućnosti BeNeta bila je i prilika da se podseti da je kablovski TV sistem u Bečeju krenuo tek u trećem pokušaju, da je projektom bilo predviđeno da se do kraja ove godine, pored montaže antenskog sistema na krovu robne kuće „Univerzal“ u Lenjinovoj, izgradi i pet magistralnih pravaca mreže u gradu. Društvene, ekonomske i ratne (ne)prilike uslovile su da se, nažalost, magistralni pravci i sekundarni delovi kablovske mreže pletu tek iduće godine. Za sada je na BeNet priključeno tek dvadesetak pretplatnika, ali se računa da će vremenom, a posebno ako se prilike u našoj zemlji poboljšaju, razvoj sistema teći po planu.
Pomenimo, u našem listu više puta je obljavljena cena priključka od 300 maraka (150 odmah, ostalo na 6 ili 12 rata) i mesečna pretplata od 2 marke. To nije malo, ali je daleko povoljnije od montaže tehnički kvalitetnijih i skupljih individualnih antenskih sistema. Dakle, prednost BeNeta je da se prate skremblovani i digitalni programi bez novčanih ili tehničkih intervencija na kućnim instalacijama, potom jeftiniji pristup svetskim komunikacionim mrežama itd. Administracija BeNeta je u Novosadskoj ulici (zgrada Zemljoradničke zadruge) broj 2, na prvom spratu (soba broj 10), a dežurni telefon 24 sata na dan je 063/773-463.

T. Brankov (Bečejski mozaik, broj 48, 12. novembar 1999. godine)

Naslovi

Popularni Članci