Kanalska mreža u Vojvodini: Mali bački kanal

  06 januar 2017
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Na mestu koje se naziva Triangl car Franc Jozef je 23.4.1872. udario temelj kopanja Malog bačkog kanala. Carev general Ištvan Tir naredio je da se na mestu gde je car označio početak radova na izgradnji novog kanala, u znak sećanja na ovaj događaj, postavi spomenik „Regina Pannonia“ – Kraljica Panonija. Starosedeoci ovaj spomenik zovu „Carica“ (verovatno ga povezujući sa caricom Marijom Terezijom) – on se i danas nalazi na mestu račvanja dva kanala. Za njega su vezane razne legende.

Jedna od legendi kaže da je ispod „Carice“ zakopano blago, druga da se ispod spomenika nalaze zlatna kolica. Među raznim legendama stoji jedna istinita priča o pokušaju rušenja spomenika. Godine 1915. narod koji je živeo u Malom Staparu, u znak nezadovoljstva prema austrougarskoj vlasti, vezao je „Caricu“ konopcima pokušavajući da je sruši. Međutim, tom prilikom su sa spomenika otkinuli glavu i bacili je u kanal. Tada je još aktuelna austrougarska vlast pronalazaču glave obećavala veliku nagradu. Ronioci iz raznih krajeva Ugarske dolazili su u potragu za caričinom glavom. Do danas glava nije pronađena.
Mali bački kanal spaja Veliki bački kanal sa Dunavom. Prokopan je od Malog Stapara do Novog Sada. Dugačak je 66 km, a zadatak mu je skraćenje vodenog puta i napajanje vodom ovog dela Bačke u sušnom periodu. On skraćuje vodeni put od Bezdana do Novog Sada za 75 km. Ima četiri ustave. Nekada je nosio imena Franc Jozefov kanal i Kanal kralja Aleksandra. Levo je Mali, a desno Veliki bački kanal.
Mali Stapar se nalazi na 5 kilometara od centra sela Sivca – čijoj mesnoj zajednici pripada i na 10 kilometara nizvodno Velikim bačkim kanalom od Sombora. Poreklo imena Mali Stapar najverovatnije proizilazi iz činjenice da se na manje od 10 km, atarskim putem, nalazi selo Stapar.

Priredio: B.M. (Izvor: arhiva net)

Naslovi

Popularni Članci