Promocija Parade ponosa i u Bečeju: Da šetamo zajedno

  10 septembar 2010
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Parada ponosa će biti održana u Beogradu 10. oktobra pod nazivom „Da šetamo zajedno“.

Okupljanje će biti u parku Manjež, a povorka će se kretati Nemanjinom ulicom, do zgrade Vlade Srbije, ulicom Kneza Miloša, a završna žurka biće održana u Studentskom kulturnom centru, najavili su u utorak organizatori, predstavnici „Gej-strejt alijanse“, „Kvirija centra“ i Grupe za podršku gej muškarcima iz Novog Sada.
Lazar Pavlović iz „Gej-strejt alijanse“ rekao je da „Parada ponosa u Srbiji mora da se održi konačno zbog naših zalaganja za slobodu i jednakost u ovom društvu. Mi želimo da povećamo svoju vidljivost, vidljivost našeg identiteta i pre svega, vidljivost problema sa kojima se suočavamo”. „Ove godine su se promenile neke stvari, političari su javno podržali održavanje Parade ponosa“, istakao je on. Prema njegovim rečima, podršku Paradi pružili su predsednik Srbije Boris Tadić, ministar za ljudska i manjinska prava Svetozar Čiplić, državni sekretar tog ministarstva Marko Karadžić, potpredsednik Vlade Srbije Ivica Dačić, predsednica Skupštine Srbije Slavica Đukić Dejanović, većina parlamentarnih stranaka i mnoge nevladine organizacije, akademske zajednice i javne ličnosti.
Organizatori Parade ponosa poručili su da će pre same šetnje organizovati niz različitih kulturno društvenih dešavanja u više gradova Srbije kako bi širu javnost upoznali sa položajem lezbijske i gej populacije u Srbiji.
„Već nekoliko meseci smo aktivni, razgovarali smo sa svim važnim društvenim akterima, najvišim državnim predstavnicima i institucijama, NVO i ustanovama kulture. Stekli smo utisak da je Parada potrebna ove godine, da postoji društveni refleks, koji pokazuje da ona može da se desi i da će biti uspešna“, rekao je predsednik „Kvirija centra“ Boban Stojanović.
Prema njegovim rečima Paradi ponosa će prethoditi takozvani „Prajd vik“, sedam dana različitih kulturnih događaja u Beogradu, koji će promovisati Paradu. Osnivač Grupe za podršku gej muškarcima Adorjan Kuruc je izjavio da će nedelju dana pre održavanja manifestacije u Beogradu, u Novom Sadu, Zrenjaninu, Bečeju i Nišu biti održane promocije Parade.
Organizatori Parade ponosa smatraju da je politička podrška koju su dobili od većine parlamentarnih stranaka garant da se politička klima prema osobama homo- i biseksualne orijentacije u Srbiji polako menja.
Ipak, saopštili su da očekuju pretnje uoči održavanja Parade ponosa, ali i da očekuju da nadležni organi na njih pravovremeno reaguju.
Ovo je treći pokušaj održavanja Parade ponosa. Prvi Prajd je 2001. godine prekinut nakon talasa nasilja nad učesnicima, dok je prošlogodišnji otkazan u poslednjem trenutku, jer država nije mogla da garantuje bezbednost učesnicima.
Nažalost, izvesno je da će konzervativne i desničarske organizacije do 10. oktobra na različite načine pokušati da spreče održavanje Parade ponosa.

K.D.F. (Izvor: Tanjug, B92)

Naslovi

Popularni Članci