Odštampajte ovu stranicu

Nedoumice roditelja i vaspitača: Kada je dete bolesno?

  27 oktobar 2017
Ocenite ovaj članak
(1 Glas)

U dečjim vrtićima dugogodišnji su problemi u vezi sa bolestima dece, koje lekari ne smatraju bolestima.

Takva je situacija i u Predškolskoj ustanovi „Labud Pejović“, naime, vaspitačice ili medicinske sestre u vrtiću nemaju pravo da pošalju kući decu koja su prehlađena, curi im nos, imaju bakterije, ukoliko pedijatri Dečjeg dispanzera ne napišu dokument u kom se navodi da je dete bolesno i ne može da pohađa vrtić. Deca koja, recimo, imaju respiratorne infekcije, mogu da zaraze drugu decu i tako se stvara čarobni krug.
Poslednja kap u čaši za mnoge roditelje bila je nedavna situacija u vrtiću, kada su se pojavile vaške a, mada je roditeljima bilo rečeno da decu kojoj nisu istrebljene vaške ne vraćaju u vrtić, to se nije u svakom slučaju poštovalo.
U vezi s vaškama, ali i u vezi sa bolestima dece, 19. oktobra je na inicijativu Saveta roditelja i dečjeg vrtića održan sastanak kom su prisustvovali direktorka Doma zdravlja dr Kosana Nešić, načelnica Dečjeg dispanzera dr Đurđina Drča, dr Gabriela Ivošević, direktorica vrtića Slađana Jović, medicinske sestre na preventivnoj zdravstvenoj zaštiti Vera Ilić i Šarolta Bovanović Seneš, kao i predsednica Saveta roditelja Snežana Bašić.
Na sastanku je postignut dogovor da se ubuduće neće dozvoljavati ulazak u grupu dece kod kojih se utvrdi da imaju vaške, kao i dece koja  pokazuju znake respiratornih i očnih infekcija, što se manifestuje curenjem sekreta iz nosa, krmeljivim očima itd, jer navedene stvari predstavljaju simptome koji mogu da naprave ozbiljan zdravstveni problem i drugoj deci u grupi.
„Problem će se ubuduće rešavati tako što će vaspitači ukazati na problem medicinskim sestrama na preventivnoj zdravstvenoj zaštiti, koje će odmah obavestiti o tome roditelja, dete će nakon toga biti isključeno iz grupe, te će moći da se vrati u grupu tek sa lekarskom potvrdom da je zdrav iz Dečjeg dispanzera“, navedeno je u saopštenju predsednice Saveta roditelja PU „Labud Pejović“ Snežane Bašić, s čijim sadržajem su upoznati i roditelji dece koja pohađaju dečji vrtić.
Medicinske sestre dečjeg vrtića na preventivnoj zaštiti su dodale da je to pravilo važilo i ranije, ali se nije poštovalo u celini, a za to su „krivi“, kako su rekle, roditelji, vaspitači, lekari Doma zdravlja, a i medicinske sestre.                   

K.D.F.