Seminar o Zakonu o osnovama sistema obrazovanja: Sankcije zbog mobilnih telefona

  25 decembar 2009
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

U Osnovnoj školi „Petefi Šandor“ 18. decembra je pod pokroviteljstvom kancelarije UNICEF-a u Beogradu održan skup direktora i mentora škola koje realizuju program „Škola bez nasilja“ na teritoriji Vojvodine.

Na skupu je bilo reči o novinama u Zakonu o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja i o načinu vođenja vaspitno-disciplinskog postupka.
O zakonu je govorila Ivana Kropf Gligorović, pokrajinska sekretarka za obrazovanje. Predočila je prava, obaveze i odgovornosti učenika, lakše i teže povrede obaveza učenika, način reagovanja u situacijama kada se nasilje, zlostavljanje ili zanemarivanje dogodi u školi i van škole.
Dragica Krstić, direktorica škole „Petefi Šandor“, je predstavila rezultate i aktivnosti koje je ova škola postigla realizacijom projekta „Škola bez nasilja“, a učenici, članovi Forum teatra, pokazali su kako predstavom pokušavaju da reše konfliktne situacije među decom.
Odredbe novog Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja odnose se i na korišćenje mobilnih telefona, bubica i ostalih „spravica“ u toku nastave. Zbog toga je savetovano da se o ovoj meri obaveste i roditelji i učenici. Dakle, mobilni telefoni mogu da se nose u školu, ali su učenici obavezni da ih isključe u toku nastave jer zbog njihovog korišćenje za vreme časa, može im  biti izrečena najteža vaspitno-disciplinska mera. Naravno, nije dozvoljeno ni unošenje i konzumiranje alkohola, duvana i psihoaktivnih supstanci u školi. 

LJ.M.

Naslovi

Popularni Članci